Friday, May 3, 2024
HomeРегионПерникНова ограда, игрище за футбол, баскетбол, волейбол, фитнес и модерна лекоатлетическа писта...

Нова ограда, игрище за футбол, баскетбол, волейбол, фитнес и модерна лекоатлетическа писта в Минната гимназия и ПГОТ „Св. Иван Рилски“ в Перник

В модерна спортна площадка ще се превърне дворното пространство на двете професионални гимназии по облекло и туризъм „Св. Иван Рилски“ и по енергетика и минна промишленост „Христо Ботев“. Предстоящият старт на реконструкцията им бе обявен на първата официална пресконференция по Проект „Инвестиция в здравето и просперитета на младежта в българо-сръбския регион”. Както вече писахме, той е част от програмата ИНТЕРРЕГ – ИПП за трансгранично сътрудничество България  – Сърбия. Водещ партньор е градската община Црвени крст, гр. Ниш, Р. Сърбия, а проектен партньор от българска страна е Областната администрация в Перник.

На представянето бяха представители на екипите от двете страни – областният управител Ирена Соколова и председателят на Общинския съвет в община Црвени крст Зоран Стойкович. Губернаторът сподели, че е било предизвикателство да се кандидатства в този проект, но колегите й от Ниш са проявили едно добро разбиране за съвместната дейност. Решението по проект да се промени именно това пространство е логично.

„Всички ние с нетърпение очакваме крайния резултат и положителната промяна на този училищен двор, който е в лошо състояние от години. Поради големите си размери до момента финансовите средства са могли да покрият разходите само по частични ремонти и укрепвания. Облагородяването на средата е съпътстващо за доброто общуване и размяна на идеи и знания между младите. Двете гимназии, които в момента се помещават в сградата, имат доста ученици и с реализацията на този проект ще им осигурим модерна спортна база, отговаряща на последните европейски изисквания. Инфраструктурните подобрения ще могат да се използват и от жителите на града“, каза Ирена Соколова.

Проектът цели създаването на програма с дейности за здравословен живот на младите хора. Предвижда се възстановяване на оградата на двора, изграждане на мини футболно игрище, на комбинирана спортна площадка за волейбол и баскетбол, фитнес на открито, ремонт на лекоатлетическата писта, която ще има специфична настилка, изграждане на паркинг и осветление в спортния комплекс.

„Имам уверението на Министерството на образованието, че ще подпомогнат дейности по облагородяването на двора, за които средствата по проекта не достигат“, допълни Соколова.

Очаква се строително-монтажните работи да започнат напролет, през 2018 г., като дотогава трябва да се проведе процедурата по обявяване на обществена поръчка, за да се избере фирма изпълнител. Работата трябва да приключи на 21 ноември 2018 г.

От своя страна Зоран Стойкович също изрази своята радост от добрата работа между двата екипа. Той сподели, че развитието на спорта е важно и за двете страни по проекта.

Общата му стойност е 593 684 евро. От тях 280 359 евро ще използват партньорите от Црвени крст, които също ще обновяват дворното пространство, използвано от 4 училища.

RELATED ARTICLES

Most Popular