Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионКюстендилНов протест срещу високите данъци в Кюстендил!

Нов протест срещу високите данъци в Кюстендил!

  • Полиция и ограждения бранят градоначалника П.Паунов и общинарите от “народната любов”

  • Граждани настояват за информация по облигационния заем

Под плътна полицейска охрана се проведе заседанието на Общинския съвет в Кюстендил. Ограждения и над 50 униформени гарантираха сигурността на общинарите по време на сесията на местния парламент. Часове преди съветниците да влязат в заседателната зала, пространството около площад “Велбъжд” бе окупирано от полицейски автомобили и служители в униформа. Причина за активността им бе заявеният в социалните мрежи втори протест срещу високите налози  в общината.

Над 100 души излязоха на площада, за да изрязат несъгласието си срещу увеличените местни данъци и такси – данък МПС е увеличен с около 50%, таксата смет за града от 1,4 промила стана 3,5 промила, а за селата – 9,5 промила, което е увеличение 7 пъти, данъкът сгради вече е 2,5 промила и те вече се плащат.

Сред протестиращите се нареди и бившия кмет на Лозно Радка Чорбаджийска. ” Защо такса смет за селата е 9 промила, колко пъти ще ни обслужват. При нас идват да изхвърлят боклука два пъти в месеца. Да не говорим, че това, което се поставя около контейнера никой не го изхвърля и стават сметища, заяви Чорбаджийска.

“Защо драстично се увеличиха данъците в най-бедната община в България?“, попита друг протестиращ.

Граждани поискаха представители на Общината да слязат при тях и да обяснят кое налага да се увеличат данъците, както и местните парламентаристи да направят отчет за това как са гласували при увеличението на налозите.Те засегнаха и темата с тегленето на облигационния заем.

Оказа се обаче, че на заседанието исканията на протестиращите за промяна на ставките не са включени в дневния ред. Като мотив бе посочено, че се чака становище на юридическия отдел и предложението евентуално ще се гледа на следващото заседание, което ще се проведе през февруари.

Представители от протеста бяха приети и изслушани от председателя на ОбС Иван Андонов. На срещата, която се проведе в кабинета на председателя, присъства и неговият заместник – Чавдар Ненов.

Хората поставиха няколко въпроса. Единият беше свързан с предишния протест, когато стана ясно, че техните предложения трябва да бъдат входирани писмено. “Има входирани искания. В момента юристите ги разглеждат и ще се произнесат“, коментира Иван Андонов.

Другият въпрос касаеше разликата между промилите за такса смет и данък сгради в селата и града. “Ако решението не е било законосъобразно, това се наблюдава от прокуратурата и то трябваше да бъде върнато“, отговори Иван Андонов.

Присъстващите хора посочиха, че обявените данъци и такси са непосилни за тях. Те настояха да бъде представена информация относно облигационния заем, взет в предишни години.

„Има ли причинно-следствена връзка между потвърдената от ВАС глоба на Община Кюстендил от 8 млн. лв. за незаконното сметище, емитирането на втория облигационен заем за покриването на тази глоба и последвалото след това увеличението на данъците. Точно от там идва разковничето“, изрази своята теза Любомир Иванов.

“Смятате ли, че при тази инфлация е нормално да се повиши толкова пъти данъка. Има толкова много социално слаби, които нямат пари да си платят сметките“, заяви протестираща.

Юристи са категорични, че прегласуване на размера на данък МПС, данък сгради и такса смет не може да стане по Закона за местното самоуправление и местната администрация за текущата година. То би било възможно, но догодина.

RELATED ARTICLES

Most Popular