Friday, May 3, 2024
HomeСкоростиНов суперавтомобил от Ferrari

Нов суперавтомобил от Ferrari

Мина доста време, откакто Ferrari показа за първи път новата си серия от особено редки и ценни модели Icona – през 2018 година дебютираха Monza SP1 и Monza SP2. Сега към тях се присъединява Daytona SP3 – суперавтомобил, вдъхновен от тройната победа на „24-те часа на Дайтона” през 1967 година. Тогава Ferrari печели първите три места в надпреварата с 330 P3/4, 330 Р4 и 412 Р. Дизайнерите на съвременната класика са се постарали да направят модерна интерпретация на формите именно на митичния състезателен автомобил 330 P3/4.
В линиите на каросерията могат да бъдат открити сходства и с други състезателни легенди на италианската марка като 512 S, 712 Can-Am и 312 Р. Покривът е демонтируем тип тарга, а страничните огледала са монтирани на предните калници. Подвижната горна лайстна на предните светлини от своя страна напомня за култовите модели с повдигащи се фарове от миналото.
Аеродинамиката традиционно играе много важна роля за Ferrari, като при Daytona SP3 тя е издигната на пиедестал – от Скудерията определят модела като “Автомобилът с най-ефективна аеродинамика без използването на активни аеродинамични елементи, който Ferrari някога са създавали”.
За задвижването отговаря V12 двигателят от 812 Competizione, който обаче тук е монтиран пред задния мост. 6,5-литровият агрегат с атмосферно пълнене е получил допълнителни 10 к.с. и вече разполага с 840 конски сили, с което това е най-мощният атмосферен двигател на Ferrari за всички времена. Максималният въртящ момент достига 687 нютонметра, а максималните обороти на двигателя са 9500. Повтаряме – девет хиляди и петстотин! Спринтът от място до сто километра в час се изпълнява за 2,85 секунди, ускорението до 200 се изпълнява за 7,4 секунди. Максималната скорост е над 340 километра в час.
Въпреки че цялото шаси е направено от карбон, теглото е 1485 кг, което не е точно лека категория. Седалките са интегрирани в шасито, поради което позицията на седене е почти вертикална, подобна на Формула 1. За намирането на оптимална позиция зад волана се грижи регулируемият блок на педалите.
Повечето функции в автомобила се управляват от мултифункционалния волан и от малкото на брой бутони на средната конзола. Зад волана има 16-инчов мултифункционален дисплей. Използваните материали са от най-високо качество – кожа, карбон и алкантара.
Разпределението на теглото между предния и задния мост е 44:56 процента. Системата за стабилност SSC версия 6.1 позволява контролирани дрифтове и още по-добро взаимодействие с останалите системи, свързани с управляемостта и поведението на автомобила. В състезателен режим електронните помощници могат да се изключват и изцяло.
Третият Ferrari Icona модел е обут със специално разработени за целта гуми Pirelli P Zero Corsa с размер 265/30 ZR20 отпред и 345/30 ZR21 отзад, джантите са с размери 9×20 цола отпред и 12,5×21 цола отзад. Предните дискове са с диаметър 398 милиметра, а задните – 380 милиметра./ ams.bg

 

RELATED ARTICLES

Most Popular