Пълна блокада на транспортната схема в Югозападна България

Господин президент, защо не защитихте легалните превозвачи?

Празни останаха автогарите в Югозапада. Масовият протест на превозвачите блокира транспортната схема от София до Кулата. Десетки автобусни превозвачи от Благоевградска област се присъединиха към националния протест с искане за наказателно преследване и ефективни присъди на нерегламентираните превози.

Протестът засегна стотици пътуващи, най-вече по линиите до София и Пловдив, както и придвижването до големите градове в Благоевградска област. Това съобщи Петър Дерменджиев, член на Управителния съвет на Корпорацията на автобусните превозвачи. „Нерегламентираните превози са проблем, който е оставен да се задълбочава от 20 години”, коментира Дерменджиев. Той обясни, че ситуацията с коронавируса и готвените нови ограничения ще бъдат сериозен удар върху автобусния транспорт, въпреки че той не е пряко засегнат.

Борислава Янакиева

Петнадесет шофьори със своите автобуси заминаха от Благоевград за столицата, за да подкрепят националния протест. По тази причина автобуси по линията Благоевград – София и обратно не тръгнаха по установения маршрут. В Перник протестът се представляваше от председателя на Конфедерацията на автобусните превозвачи и шеф на пернишката транспортна фирма „БУС Перник”. Тя за пореден път заяви, че нерегламентираният превоз е голям проблем, а от административните мерки няма полза. „Ще сезираме НАП и прокуратурата, за да се извършат проверки на всички превозни средства, използвани за нелегален превоз на пътници. За тази дейност трябва да има лиценз. Тя беше категорична, че причината над сто общини да останат без транспорт е в това, че не може всеки с лек автомобил да извършва незаконен превоз.

В Дупница всички курсове, които се изпълняват по линията за София, бяха отменени. Девет часа от разписанието не бяха изпълнени и се наложи пътниците да търсят друга алтернатива. Общините Банско и Ихтиман също останаха без междуградски и транспорт. Това предизвика объркване по автогарите и блокиране на придвижването. Празно бе пространството днес и пред автогарата в Кюстендил. Автобусните превозвачи подкрепиха протеста на площад „Ал. Батенберг” в столицата, изпращайки свои представители и спирайки за ден курсовете до София и Благоевград. Така нито един автобус на “Пътнически автотранспорт” ЕООД и “Юнион-Ивкони” не излезе от гаража и не потегли по своя маршрут.

“Причината за днешните предупредителни действия от наша страна е нерегламентираният транспорт, който се извършва в страната, от който освен че ние сме засегнати, но и държавата е засегната. Извършва се дейност, без да внасят данъци в хазната”, коментира Николай Йорданов, управител на “Пътнически автотранспорт” ЕООД – Кюстендил. Той сподели, че ежедневно се возят нерегламентирано пътници на цената на билета, а реално не се плаща нищо в хазната. „Нямаме нищо против споделените пътувания, нека си ги има. Става дума за тези, които качват пътници от спирки. Има такъв и международен нерегламентиран транспорт, който също засяга целия отрасъл и това трябва да спре”, категоричен е Николай Йорданов. Той изтъкна, че те плащат данъци и всичко друго, което законът изисква, а нелоялната конкуренция не плаща нищо и вози незаконно пътници. По тази причина от бранша настояват именно незаконният превоз да бъде криминализиран.

Николай Йорданов

“Не става въпрос за това, което се говори, че ако някой качи приятел, може да го глобят и осъдят 10 години. Става въпрос за тези, които взимат пътници от спирките и това се случва обикновено 5-10 минути преди тръгването на автобусите. Ние знаем хората, които го правят. Номерата на колите им знаем даже. Нерегламентираният превоз продължава над 20 години и никой нищо не предприе. На днешния протест има наш представител, а другото, което предприехме, е курсовете ни до София и Благоевград да останат неизпълнени. Нито един автобус не пътува по тези направления, а междуселските не пътуваха от 10 до 12 часа. Това е за днес, утре автобусите ще изпълняват своите курсове и дано има развитие в наша полза след днешния предупредителен протест от наша страна. Нужно е да се предприемат мерки срещу нерегламентирания транспорт и дано се намерят хора, които да го спрат. Нека законът се върне и разгледа отново, и то да стане бързо”, апелира още Йорданов. За разлика от колегите си, заети в автобусния транспорт, таксиметровите компании в градовете от Югозапада масово продължиха своята работа с различни мотиви.

Стотици автобусни превозвачи и таксиметрови шофьори от цялата страна се събраха на протест на площад „Александър Батенберг”, който премина в шествие по софийските улици. „Искаме инкриминиране на незаконния превоз на пътници!”,  „Господин президент, защо не защитихте легалните превозвачи?”, „Спрете фалита на автобусните превозвачи” бяха част от надписите, които можеха да се прочетат върху стъклата на автобусите. Автобусните и таксиметровите превозвачи настояват незаконният превоз да бъде криминализиран и да бъдат предприети отхвърлените текстове и уверяват, че това по никакъв начин няма да засегне споделеното пътуване, от което никой не трябва да печели, а опитът за правенето на внушения в тази посока е с цел манипулация на общественото мнение.

Екип ВЯРА

 

https://viaranews.com/archives/362124