Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникНяма да се освобождават пътни участъци в Пернишко от винетни такси

Няма да се освобождават пътни участъци в Пернишко от винетни такси

Няма да се освобождават пътни участъци в Пернишко от винетни такси, съобщи пресцентърът на областната администрация. Възможности за това са били обсъдени на работна среща между заместник областния управител Иво Иванов, кметове на общини и директора на Областно пътно управление (ОПУ) Емилия Ваклинова.
С писмо на Агенция “Пътна инфраструктура” се дава възможност на общините да отправят предложение до АПИ за изваждане на участъци от пътната мрежа от списъка на републиканските пътища, за които се събира винетна такса. Финансирането на ремонта и поддържането на изключените участъци ще бъде за сметка на общините.
Ако такова споразумение бъде подписано от община, то тя ще дължи такси за текущ ремонт и за зимно поддържане, е пояснила Ваклинова. Текущото поддържане на I, II и III клас ще бъде в размер на 5000 лв./км. Зимното поддържане за I клас ще бъде съответно 3 000 лв./км приведена дължина, за II клас – 2000 лв./км приведена дължина и за III клас – 1000 лв./км.
Според представителите на общините при тези предложени цени от АПИ не биха могли да се възползват от дадената възможност. /БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular