Saturday, May 4, 2024
HomeСпортОБЗОР: Приключи първия етап на първенството в ЮЗ Трета лига

ОБЗОР: Приключи първия етап на първенството в ЮЗ Трета лига

Ето кои 10 отбора ще атакуват челните места, даващи право на влизане във Втора професионална лига

На 11 март 2023 г. завърши първата фаза от първенството на ЮЗ Трета лига в група А и Б. На база получените резултати се оформи крайното класиране.

В група А сред първите пет останаха отборите на Марек с 48 точки, Чавдар с 44, Балкан с 40, Банско Тийм с 34  и Сливнишки герой с 32 точки.

В група Б сред първите пет останаха отборите на Вихрен с 44 точки, ОФК Костинброд с 44, ФК Кюстендил с 43, ЦСКА II София с 29 и Септември(Симитли)с 28 точки.

Тези десет отбора от двете групи ще атакуват, считано от 18 март, събота, от 15,00 часа, челните места, даващи право за влизане във Втора професионална лига от следващото първенство.

Предстоят десет оспорвани мача, като в събота Марек ще приеме Септември (Симитли), Чавдар (Етрополе) – ЦСКА II, Балкан(Ботевград) – ФК Кюстендил, Банско Тийм – ОФК Костинброд, и Сливнишки герой – Вихрен (Сандански).

Във втората фаза ще се играят мачовете от т.н.втора група, в която ще се срещнат шестте отбора от двете групи, общо 12, чиито мачове ще стартират също в събота, 18 март, от 15,00 часа. Срещите са: Славия II –Надежда, Септември II(София) – Владая, ЦСКА 1948 III – Пирин (Разлог), Ботев (Ихтиман) – Левски II София, Левски Раковски (София) -Оборище (Панагюрище), Пирин (Гоце Делчев) -Рилски спортист (Самоков). Битката в тази група от 12 отбора ще бъде за оцеляване в ЮЗ Трета лига.

В последния 22 кръг за първенството на ЮЗ Трета лига  в изминалата събота се изиграха десет мача. Бяха отбелязани 36 гола, от които 28 за домакините и 8 за гостите.

С най-голям интерес се очакваха срещите между Рилски спортист и Левски II(София), Септември (Симитли) – ЦСКА II(София), Оборище (Панагюрище) – Вихрен (Сандански) и Банско – Сливнишки герой (Сливница).

В Самоков мачът между отборите на Рилски спортист и Левски II София бе от значение и за двата отбора, които съхраняваха надежда за класиране в петицата, но само при пълен успех на стадион „Искър“ и неудачен резултат в Симитли за местния Септември. Товаобаче не се случи. Отборът на ЦСКА II, воден от своя наставник Стамен Белчев, поведе в резултата, но впоследствие ст. треньорът на домакините от Симитли Стефан Гошев показа своята вещина, направи тактически смени, които се оказаха удачни и така се стигна до краен резултат 2:1, с което отборът му зае 5-ото място с 28 точки, оставяйки след себе си с точка по-малко Рилски спортист и Оборище.

Отборът на Рилски спортист, воден от новия си наставник Адалберт Зафиров, постигна убедителна победа с 4:1 над дубъла на Левски (София). Това не се оказа достатъчно и Рилeцо остана на 6-о място с 1 точка по-малко от петия – Септември (Симитли). Не се осъществиха желанията и на Елин Топузаков-наставник на дубъла на Левски, за класиране сред първата петица, след като отборът му загуби двубоя и остана на 8-мо място с 26 точки, с 2 по-малко от 5-ия Септември.

На стадион „Арена Симитли“ се срещнаха местният Септември и ЦСКА II. Отборът на домакините спечели с 2:1 и възползвайки се от неудачния резултат в Панагюрище, където Оборище претърпя загуба от Вихрен с 1:2, се озова на петото място в таблицата, с точка повече от Рилски спортист и Оборище.

На стадион „Сарая“ се срещнаха отборите на Оборище (Панагюрище) и Вихрен (Сандански). Мачът бе от особено значение за домакините, които само при победа реализираха поставената от ръководството цел за класиране в първите пет. Това обаче не се случи и мачът приключи при резултат 2:1 за Вихрен. При това положение отборът на Оборище остана 7-ми с 27 точки, с точка по-малко от 5-ия Септември, а Вихрен оглави таблицата с 44 точки.

В град Банско на стадион „Свети Петър“ се срещнаха Банско Тийм и Сливнишки герой от град Сливница. Мачът не бе от значение за отбора на гостите, защото бяха недостижими за изхвърляне от петицата, докато отборът на домакините се нуждаеше от победа на всяка цена, за да може да изпревари дубъла на Славия (София). Футболистите на козлите бяха неудържими в този мач, отбелязвайки пет гола във вратата на Героя и при това положение се озоваха на 4-то място в крайното класиране, като изместиха отбора на Сливнишки герой на 5-о. В същия момент дубълът на Славия претърпя загуба в Дупница от Марек с 6:0 и при това положениесе озова на 6-о място с 29 точки, с 3 по-малко от петия – Сливнишки герой. След тази загуба ръководството на клуба освободи треньорския тандем Нешко Милованович-Петър Малинов.

В град Гоце Делчев местният Пирин победи Ботев (Ихтиман) с 3:1. С новия си старши треньор Петър Златинов домакините придобиха нов облик и заиграха по-качествен и модерен футбол и съхраниха надеждите си за оцеляване в групата. Битката ще продължи с останалите 11 отбора, считано от 18 март.

В Етрополе отборът ЦСКА1948 III поднесе изненада, побеждавайки като гост с 1:0 местния Чавдар с гол на Ангел Бакалов. Християн Войнов от треньорския щаб на армейския клуб сподели, че отборът им е изграден от млади таланти, които доказаха, че играят все по-добре от мач на мач, като в изминалия кръг победиха като домакини Марек, а сега като гости Чавдар.

На стадион „Осогово“ в Кюстендил  се срещнаха едноименният тим и ОФК Костинброд. Този мач беше от значение единствено за заемане на по-предно място сред първите пет в групата. След по-добра игра възпитаниците на Мартин Йорданов победиха с 2:1, като и трите попадения бяха дело на футболистите на ФК Кюстендил, отбелязани от Марио Евтимов и Евгени Зюмбулев и автогол на Евгени Гроздин. При това положение Вихрен се озова на първото място в таблицата, ОФК Костинброд остана втори, а ФК Кюстендил – трети.

Във Владая местният Гранит и Пирин (Разлог) завършиха при нулево равенство. Прави впечатление, че откакто отборът на Пиринсе води от играещия старши треньор Димитър Мавродиев, играе по-разнообразен ипо-модерен футбол, и ако продължава така, го очаква добро бъдеще. След това равенство отборът на Гранит е 10-и с 14 точки, а Пирин (Разлог) – 9-и с 16 точки.

В Ботевград местният Балкан победи Левски Раковски с 5:1 с две попадения на Петко Петков и по едно на Димитър Руйчев, Калоян Бонев и Виктор Атанасов. Така отборът на Балкан остана трети с 40 точки, а Левски Раковски – 10-и с 15 точки.

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular