Monday, May 27, 2024
HomeРегионДупницаОбновяването на пунктове за качеството на подземните води  започва от Самораново

Обновяването на пунктове за качеството на подземните води  започва от Самораново

Началото на дейностите по рехабилитация и доизграждане на пунктовете за контролен и оперативен мониторинг на качеството на подземните води по проект “Подобряване мониторинга на химичното състояние на подземните води” ще бъде дадено в понеделник, от 11:00 часа, в дупнишкото село  Самораново при каптаж “Купищата”, съобщиха от Изпълнителната агенция по околна среда (ИАОС).

Проектът е разработен съгласно предвидените в Оперативна програма “Околна среда” (2014-2020) мерки за доизграждане на системите за контролен и оперативен мониторинг на подземните води, както и с изискванията на Рамковата директива за водите.

По време на събитието ще бъдат представени предстоящите дейности по рехабилитация на мониторинговите пунктове в страната, доставка и монтаж на оборудване в тях, както и дейностите в с. Самораново.

Проектът “Подобряване мониторинга на химичното състояние на подземните води” включва три основни дейности. Първата включваше пробонабиране от 597 пункта, разположени на териториите на четирите басейнови дирекции и анализ на взетите проби по 163 химични показатели. По втората са изготвени предложения за подобряване на мониторинга на 22 подземни водни тела, а с третата се цели подобряване на мониторинга на химичното състояние на 20 подземни водни тела, посредством реконструкция на 20 съществуващи пункта.

Очакваните резултати са установяването на разширена и оптимизирана мрежа и програма за мониторинг на химичното състояние на подземните води, чрез която да се осигури достатъчна и достоверна информация за химичното състояние и повишаването на степента на достоверност на оценките, както и информация за планиране на точните мерки и място за подобряване на мониторинга и оценката на ефекта от изпълнените мерки от действащия план за управление на речните басейни.

Досега по проекта е направена е оценка на конструкциите и техническото състояние на 205 съществуващи пунктове за контролен и оперативен мониторинг на подземни води, разработени са предложения за рехабилитация и реконструкция и оборудване с техника, при прилагане на съвременни информационни и комуникационни технологии на 20 мониторингови пункта за подземни води, разположени в 20 подземни водни тела, казаха още от ИАОС.

Предвидените рехабилитационни дейности, които започват в понеделник включват премахване на пукнатини и обрушвания по бетоновото покритие на пунктовете, подмяна на капаци на шахтите на кладенците, подсигуряване на достъп до пунктовете-подмяна на стълби и тръби.

Във всички 20 пункта ще се монтират мултипараметрични сонди, чрез които ще се създаде възможност за автоматично измерване на физико-химични показатели в подземните води.

Финалните дейности от проекта ще дадат възможност за привеждане на 20 мониторингови пункта в съответствие с нормативните изисквания в областта на подземните води, както по отношение на достъпност и възможност за извършване на пробовземане, така и по отношение на бърза проследимост на качеството на подземните води, допълниха още от ИАОС.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular