Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградОбщина Благоевград пренасочва 230 000 лв. за стимулиране на раждаемостта

Община Благоевград пренасочва 230 000 лв. за стимулиране на раждаемостта

Над 400 млади семейства в Благоевград ще получат еднократната помощ

Община Благоевград пренасочва двеста и тридесет хиляди лева от други дейности за изплащане на еднократна финансова помощ за стимулиране на раждаемостта и отглеждането на деца, съобщиха от общинския пресцентър.
Предложението на кмета на общината Илко Стоянов бе гласувано на заседание на Общинския съвет. Средствата ще бъдат пренасочени от заложените за изграждане на обект в зоологическата градина в Благоевград и обект “Изграждане на площадка за безвъзмездно предаване на разделно събрани отпадъци от домакинствата на Община Благоевград”, по които няма стартирани процедури по Закона за обществените поръчки.На заседание бе одобрено и предложение на общинската администрация за отпускане на финансова помощ за ин витро процедури.

Над 400 млади семейства в Благоевград ще получат еднократната помощ от Общината по Наредбата за насърчаване на раждаемостта. Това стана възможно след година и половина забавяне, с приетата в петък на сесия актуализация на общинския бюджет.

Местните законодатели приеха предложението на кмета Илко Стоянов за актуализация на бюджета и инвестиционната програма, мотивирано с пренареждане на приоритетите и съобразяване с дефицитите в общинската хазна. Предишният кметски екип е издал и десетки откази на младите семейства, които си потърсиха правата в съда: “И хората може би ще се окажат прави. Естествено, ние ще изпълним и съдебните решения в тази посока”, добави той.Наредбата за насърчаване на раждаемостта се нужда от промяна на философията и на правилата, заяви Илко Стоянов пред БНР:”Постъпиха предложения от самите родители. ние сме се съобразили с част от тези предложения, така че това предстои да бъде прието, но това ще бъде занапред. Три семейства ще получат помощ от общината за процедури инвитро, а сумата е 12 хиляди лева. Изпълнението на приетата от общината Наредба за стимулиране на раждаемостта беше блокирано от предишния кметски екип, който заяви, че заради сериозно завишените суми от 250 до 1000 лева и натрупаните дългове в хазната не може да изплати помощта на родителите на най-младите жители на Благоевград”, подчефрта Стоянов.След частичните избори новият кмет Илко Стоянов проведе няколко срещи с младите семейства в търсене на балансирано решение на проблема, като бяха обсъдени и други наболели въпроси, поставени от тях.

Снимка:БНР

RELATED ARTICLES

Most Popular