Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБлагоевградОбщина Благоевград приключва бюджетната година с 1,6 млн. лв. по-малко собствени приходи

Община Благоевград приключва бюджетната година с 1,6 млн. лв. по-малко собствени приходи

Публично обсъждане на годишния отчет за изпълнение на Бюджет 2020 се проведе в зала „22 септември“ на община Благоевград. На него присъстваха кметът Илко Стоянов, председателят на ОбС Радослав Тасков, който ръководеше срещата, заинтересовани лица, кметове на кметства, експерти и представители на медиите.

Борис Механджийски, директор дирекция „Финанси и бюджет“, отчете в детайли и инвестиционната програма на община Благоевград, сметките за средства от Европейския съюз, състоянието на общинския дълг.

Той представи анализ на финансовите показатели на община Благоевград за 2020 година в сравнение с показателите на национално ниво.

От отчета стана ясно, че общият размер на приходите е в размер на 74 237 495 лева, в това число местни приходи – 24 738 654 лева и държавни – 49 498 841 лева

Неданъчните приходи за 2020 година са в размер на 10 576 881 лв. Общината приключва бюджетната година с 1,6 млн. лева по-малко собствени приходи от предходната 2019 година, което затруднява погасяването на натрупаните просрочени задължения и погашенията по съществуващия общински дълг.

Въпреки това община Благоевград е само с един нарушен финансов показател – усредненото равнище на събираемост на данък „недвижими имоти” и данък „превозни средства” е под средното за страната (71,78%), отчетено за последната година.

Най-голям дял в общите разходи заемат средствата за образование, които формират 69% от всички разходи. Във функцията с най-голям дял са разходите в дейност „Неспециализирани училища“, като останалите се разпределят между дейностите „Детски градини“, „Професионални гимназии“, „Общежития“, „Център за подкрепа за личностно развитие“, „Ресурсно подпомагане“ и „Други дейности по образование“.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular