Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол дава под наем стотици декари земи

Община Бобов дол дава под наем стотици декари земи

Предстоят търгове за 16 имота в Големо село, Бабино и Голема фуча, към които има интерес от земеделски производители

Юлияна КОЛЧАКОВА

Стотици декари земеделски земи, собственост на община Бобов дол, ще бъдат отдадени под наем. С докладна записка се иска съгласието на Общинския съвет в годишната програма за управление и разпореждане с имоти – общинска собственост, да се включат 75 имота. Това са ниви, овощни и зеленчукови градини и пасища, намиращи се в землищата на Големо село, Бабино, Горна Козница, Мала фуча, Голема фуча и Шатрово. С друга докладна се иска разрешение от местния парламент за провеждане на публичен търг с тайно наддаване за 16 имота в Големо село, Бабино и Голема фуча, към които е прявен интерес за наемане от земеделски производители. Ако местният парламент подкрепи предложението, имотите ще бъдат предоставени на спечелилите наематели за 6 стопански години. Решение по докладната ще бъде взето на сесия на местния парламент на 19 октомври.
На същото заседание ще бъде разгледана и докладна, касаеща продажба на парцел в Мламолово с площ 670 кв. м В общинската администрация е постъпило заявление от Ангелина Карамфилова от София, с искане за закупуване на имота. Той е е включен в тазгодишната програма за управление и разпореждане с имотите – общинска собственост. Данъчната оценка на парцела възлиза на стойност 2 650.50 лв. Изготвена е и неговата пазарна оценка, която е в размер на 11019 лв./единадесет хиляди и деветнадесет лв./, без ДДС. С докладната се иска Общински съвет да одобри тази пазарна оценка, изготвена от лицензиран оценител, и да разреши провеждането на публичен търг за продажба на имота.

Предстои съветниците да вземат решение и за предоставяне на земи от общинския поземлен фонд, за които е издадено решение от местната служба по земеделие за признаване на правото на възстановяване на собствеността в съществуващи /възстановими/ стари реални граници на наследници на собстевници на имоти в селата Коркина, Мали Върбовник, Долистово и Блато.

На заседанието се очаква още да бъдат приети и: Програма за качеството на атмосферния въздух в общината за периода 2021-2026 г., предложение за отпускане на еднократна помощ за подкрепа на социално уязвимите групи от населението – по 1000 лв. ннуждаещи се от лечение три жени. Очаква се още да бъде приета актуализация на инвестиционната програма на общината в частта „Капиталови разходи“ за 2022 год. Това се налага заради полученото от Министерството на финансите увеличение на целевата субсидия за капиталови разходи с 262 000 лв.

RELATED ARTICLES

Most Popular