Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол иска пари от ПУДООС за ремонт на водопроводи

Община Бобов дол иска пари от ПУДООС за ремонт на водопроводи

В партньорство с Перник местната управа внася проект за политики за адаптация и смекчаване на климатичните промени

Юлияна КОЛЧАКОВА

В Бобов дол искат средства от държавата за ремонт на водопроводи. Общината ще кандидатства пред Предприятието за управление на дейностите за опазване на околната среда (ПУДООС) с проект за реконструкция и рехабилитация на водопроводната мрежа на кв. „Миньор“ и ул. „Св. Спас“.  Решението е взето на извънредно заседание на Общинския съвет, проведено на 11 ноември.„Водоснабдителната мрежа на гр. Бобов дол е изградена с етернитови тръби (70%) и стоманени тръби (30%).

Водоснабдяването на града е решено по гравитачен начин. От съществуващия водоем 1500 куб. м, посредством 5 самостоятелни хранителни водопровода от етернитови и стоманени тръби, водата се подава гравитачно към отделните квартали на града. За осигуряване на необходимия напор за високите етажи на кв. „Миньор“ е изпълнено директно подаване от съществуващия водоем 1500 куб. м посредством хидрофорна група.

В кв. „Хр. Ботев“ е подменена около 80% от водопроводната мрежа. Подмяната е с полиетиленови тръби висока плътност РЕ-НD DN90 и DN110. Не е подменена водопроводната мрежа в кв. „Миньор“, по ул. „Свети Спас“ и т.н. кв. „Южен“. Водопроводната мрежа на кв. „Миньор“ и ул. „Св. Спас“ е амортизирана и в лошо техническо състояние. Авариите по водопреносната мрежа са ежедневни, отстраняването на които е свързано с чести спирания на водата”, мотивира докладната кметът Елза Величкова. От местния парламент се изисква съгласие за внасяне на изготвения работен проект, като се декларира, че той съответства на приоритетите на общински план за развитие. Реализацията на проекта изисква значителен финансов ресурс, с какъвто общината не разполага, се казва още в докладната.

Освен това местният парламент дава съгласие общината да кандидатства с проект „Активни политики на местно ниво за адаптация и смекчаване на климатичните промени”, в партньорство с община Перник и „Региоплан“ ООД, по програма: „Опазване на околната среда и климатични промени“, финансирана от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г.“. Намеренията на местната управа са общината да участва в оповестената от Министерството на околната среда и водите процедура за кандидатстване по покана за набиране на проектни предложения по програмата.

Сред очаквани ползи от реализирането на модела за преминаване към въглеродно неутрална икономика са увеличаване на капацитета и намаляване на въглеродните емисии в общината, повишаване на конкурентоспособността на местната икономика, въвеждане на кръгова икономика на местно ниво, подобряване наинвестиционната среда за създаване на нови устойчиви работни места и др.

Минималният размер на безвъзмездната финансова помощ за проекта е 200 000 евро, а максималният – 500 000 евро. Безвъзмездната финансова помощ от програмата може да бъде до 100% от общите допустими разходи за бюджетни организации.

RELATED ARTICLES

Most Popular