Friday, May 3, 2024
HomeРегионБобов долОбщина Бобов дол купува помещенията на Спешния център?

Община Бобов дол купува помещенията на Спешния център?

В Бобов дол са изправени пред въпроса дали общината да купи помещенията на Спешния център в града. Помещенията се продават от синдика на фалиралата болница „Д-р Стоян Сантев“, а местният парламент ще вземе решение дали общината да участва в наддаването. Обявеният публичен търг е за 4 помещения – центъра за спешна помощ, пералня-склад, кухня- склад и котелно-склад. Предложението общината да се включи в наддаването за помещенията, водени като самостоятелни обекти в сградата, е на Валери Радлев.

„Синдикът на дружеството МБАЛ „Д-р Стоян Сантев“ ЕАД пое курс към тотална разпродажба на всички обособени самостоятелни части – помещенията на медицинския център; Спешна медицинска помощ и „Хоспис Бобов дол“ ЕООД. На практика в момента здравеопазването в община Бобов дол включва трима общопрактикуващи лекари, лаборатория, Медицински център (за който с Решение № 181/11.09.2020 г. Общински съвет – Бобов дол е предприел действие за обявяване в несъстоятелност), Център за спешна медицинска помощ. На 07.01.2021 г. в деловодството на общината е постъпила молба за поставяне на обявление от синдика на МБАЛ „Д-р Стоян Сантев“ ЕАД за продажба на четири броя помещения, включително и помещенията на Спешна медицинска помощ. Град Бобов дол е поставен пред опасността да се закрие и дейността на спешната медицинска помощ, т.е. да лишим населението на общината от тези жизненоважни медицински и здравни услуги”, мотивира предложението си Радлев.

„Общината има възможност да купи помещенията. Добре е Спешният център да остане на мястото си. Предстои строителството на нов Спешен център, с което е ангажирана държавата. Новият център ще бъде в близост до стадиона, срещу хлебозавода. От общината предоставихме земя, издадено е и разрешително за строеж и до няколко месеца строителството ще започне. Ако спечелим търга, след изграждането на новата Спешна помощ, закупените помещения ще се ползват за медицински център”, каза председателят на Общинския съвет Елеонора Христова.

Обявеното за продажба имущество е на обща стойност 32 893 лв. Търгът е насрочен за 25 януари. Общинските съветници ще вземат решение на извънредно заседание в четвъртък, 15 януари. Сесията ще започне в 14 часа.

Юлияна КОЛЧАКОВА

RELATED ARTICLES

Most Popular