Monday, May 6, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница получи собственост върху имот в Злево

Община Дупница получи собственост върху имот в Злево

Министерството на спорта взима хотел “Трещеник” в Якоруда заради дълг от 1 650 609 лв.

Община Дупница получава правото на собственост върху държавен имот с площ 57 838 кв. м в землището на Дупница. Това стана ясно на заседание на Министерския съвет, на което правителството се разпореди с имоти.
Имотът е необходим за изпълнение на проект, който включва закриване и рекултивация на общинското депо за неопасни отпадъци в местността Злево.

Дейностите се финансират по Оперативна програма „Околна среда“ 2014-2020 г. Основната цел на проекта е подобряване на екологичните характеристики на района, предотвратяване на отрицателните въздействия върху компонентите на околната среда и произтичащите от тях рискове за здравето на населението.
На министъра на младежта и спорта пък се възлага да сключи договор за покупка на идеални части от имот в полза на държавата. Той трябва да придобие 77,13 на сто идеални части от имот, намиращ се в землището на Якоруда, в местност Трещеник, ведно с построената в имота масивна сграда, представляваща туристическа хижа „Хотел Трещеник” с РЗП от 2320 кв.м.
Имотът е собственост на Сдружение „Български туристически съюз“ (БТС). Поради невъзможността БТС да погаси натрупани през минали години финансови задължения към Министерството на младежта и спорта, които са в размер на 1 650 609,98 лв., се предлага тяхното пълно уреждане да стане по схемата „дълг срещу собственост“.

Съгласно друго правителствено решение имоти публична държавна собственост се обявяват за имоти частна държавна собственост. Имотите са с предоставени права за управление на Министерството на отбраната и с отпаднала необходимост за ведомството и Българската армия. Един от обектите със сменен статут се намира в Самоков.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular