Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаОбщина Дупница разходва излишни средства, вече изгуби с лекота над 400 хил....

Община Дупница разходва излишни средства, вече изгуби с лекота над 400 хил. лв.

Община Дупница вече губи средства от държавния бюджет за реализация на част от начинанията си. На 1 март изтече срокът, в който всички общини можеха да входират допълнителните си проекти, с които да кандидатстват за финансиране от държавния бюджет. На този етап официално липсва информация от Община Дупница дали е входирала допълнителни проекти или остава само с подмяната на водопровода в Джерман и ремонта на стадион „Бончук“. Двата проекта отговаряха на едно от изискванията да имат работен проект и разрешително за строеж и ще получат финансиране в размер на 3,2 и 2,4 млн. лева. Общата стойност на двата проекта е на стойност 5,6 млн. лева. Само за сравнение, община Кюстендил е с одобрени за финансиране от бюджета проекти на стойност 51.1 млн. лева (при гарантиран праг 50 млн. лв.), община Бобов дол – 31.8 млн. лева, община Рила – 10 млн.лева.
В същото време обаче, пилотната програма на правителството позволява да се кандидатства и за проектиране. В бюджета за 2024 година, който внесе кметът на общината Първан Дангов и получи одобрението на Общински съвет, виждаме някои обекти, които ще бъдат финансирани за проектиране с пари от републиканския бюджет. Това са проект за ремонт на басейна в ОУ „Св.Климент Охридски“ на стойност 34 240 лева, проект за ремонт и преустройство на бившата банка „Биохим“ (52 400 лв), проектиране за реконструкция на 6-етажната сграда на бившето общежитие на ул. „Св.Георги“ проектиране реконструкция и подмяна на ВиК-мрежа по продължението на ул. „Родопи“, ул. „Бузлуджа,“ ул. „Акад. Петър Динеков“, ул. „Иван Шишман“, ул. „Ал. Стамболийски“, ул. „Росица“, ул. „Искър“, ул. „Вл. Димитров Майстора“, ул. „Паничище“ (87 500 лв.), проектиране реконструкция на ВиК-мрежа в село Самораново (100 000 лв.), проектиране подмяна водопреносна мрежа в село Яхиново (150 000 лева).
Заложените само за изготвяне на проект и авторски надзор за някои от тях обекти са на обща стойност 424 140 лева. Тях Община Дупница можеше да ги подаде за финансиране от държавния бюджет, а въпросната сума от републиканския бюджет да бъде насочена за други инфраструктурни обекти на територията на града и селата. За да бъде финансиран обект за проектиране, той трябва да има издадена само „виза за проектиране“, обясни при представянето на проекта финансовият министър Асен Василев в края на изминалата година. Въпросната „виза за проектиране“ се издава от съответния главен архитект на Община в срок от 14 дни. Сред допустимите и одобрени проекти на община Бобов дол има и такива на инженеринг, включващ проектиране, рехабилитация и реконструкция. За справка, заложените в бюджета на община Дупница за тази година проекти на инженеринг са на обща стойност 1,062 млн. лева, които ще бъдат също от републиканската субсидия, вместо да бъдат пренасочени за допълнителни обекти.
Община Дупница е определена в категория 2 и има максимално допустима сума за финансиране от бюджета в размер на 30 млн. лв. на година.Сред възможностите за подаване на проекти за финансиране бяха изграждането на локални в района на автокъщите и довеждащ водопровод към тях, за които проектна готовност има повече от година и веднъж бяха отрязани за финансиране,проектът за покриване на реката в съседство на спортна зала на стойност над 2 млн. лева за изграждане на паркинг също отговаря на всички изисквания за финансиране с проведена дори процедура. Работен проект има за реставрация на средновековна крепост „Кулата“, чийто автор е Юли Фърков, който е проектант на Цари Мали град.
Община Дупница ще има още два пъти възможност да входира проекти за финансиране от държавния бюджет, но е факт, че вече разходва излишни средства, които можеха да бъдат осигурени от държавния бюджет. Освен това, ако не успее да усвои ресурса до края на годината, Общината няма да може да иска максималния праг догодина, което ще доведе до нови финансови неуспехи.
Само за сравнение – новото общинско ръководство на Кюстендил има подадени и одобрени проекти за над 6 млн.лв. , които касаят единствено и само проектирания, което ще им даде предимство при последващите две кандидатствания, както до края на годината, а също така и по европейски проекти.
В следващите дни ще посочим и някои от одобрените проекти на община Кюстендил, които да съпоставим с община Дупница и възможностите, които се пропускат. Очаква се на сесията на Общински съвет утре – темата да бъде повдигната по-широко за разисквания. Тя вече бе отворена от Председателя на ОбС Костадин Костадинов на миналото заседание./ zadupnitsa.com

RELATED ARTICLES

Most Popular