Представиха условията за обучение и развитие в Механото в Дупница

Директорът Елена Костадинова: Ще имаме нова специалност и модерен високотехнологичен център

Възможностите за образованието и кариерното развитие на бъдещите осмокласници, предоставяни от ПГ „Акад. Сергей Павлович Корольов“(Механото), бяха представени в училищетов Дупница. На организираната от екипа на  гимназията среща „Бизнесът подава ръка на училището!“бе дадена информация за приема за учебната 2024-2025 г. Стана ясно, че училището ще приема ученици в три специалности – „Компютърна техника и технологии“, „Електрообзавеждане на производството“ и „Икономическа информатика – разширено изучаване на английски език“, която е нова и търсена. Присъстващите имаха възможността да разгледат класните стаи и кабинетите в учебното заведение, произведения на учениците.

На срещата се отзоваха фирми партньори, търсещи кадри по изучавани в гимназията специалности. Имаше представители на „Електрохолд“, „Национална компания железопътна инфраструктура“, „Пожар проект“, „Кабел сат – Запад“, ТЕЦ „Бобов дол“, „Товарни превози“. Присъстваха настоящи ученици в Механото, седмокласници, които биха могли да продължат образованието си там, учители.

„Целта ни е да се запознаете с това какво предлагаме. Искаме бъдещите осмокласници да разберете какво можем да ви предоставим – първо, като материална база, като битови условия за обучение.

Ще предоставим едни добри условия за обучение. И не на последно място, с гордост искам да кажа, че разполагаме с един прекрасен колектив – и учителски, и административен, и помощен. Имаме прекрасни специалисти във всяка една област. Инженерите, които работят тук, на 90 % са бивши ученици на училището. Предоставяме колектив, който да подготви учениците за живота – да станат не само добри специалисти, но и добри хора“, обърна се към бъдещите осмокласници директорът Елена Костадинова.

Фирмите също имаха възможност да информират за предлаганите от тях за условия за работа.

„Очакванията ни от тази среща са ние и бизнесът да си бъдем взаимно полезни. Те непрекъснато търсят кадри. Показвайки на тези деца как биха се реализирали във фирмите, първо ще бъде полезно за нас, ако те станат наши ученици, а и впоследствие. Затова на срещата присъстват и наши ученици, които да се запознаят с тези фирми, за да може и те да се възползват от това, което те ще им предложат“, коментира директорката.Тя подчерта, че в училището предстои обзавеждане на модерен високотехнологичен център. Става въпрос за бъдещия център за високи постижения в професионалното образование и обучение, изграждан с финансиране по Механизма за устойчивост и развитие.

Юлияна КОЛЧАКОВА