Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаОбявиха официално: Община Дупница няма да увеличава таксата за смет и данъците...

Обявиха официално: Община Дупница няма да увеличава таксата за смет и данъците за 2023 г.

Община Дупница няма да увеличава таксата за битови отпадъци и данъците за следващата година, обяви на пресконференция Олга Китанова. „Решихме да не увеличаваме такса „битов отпадък” и данъците за следващата година”, обяви намеренията на местната управа зам. -кметът по стопанските дейности. Решението е взето след разговори с Икономическа комисия при Общинския съвет. Таксата се запазва, независимо от нарастващите разходи и значително по-малките приходи, които се очакват. Според план-сметката за 2023 г., за да предоставя услугата, общината трябва да похарчи 6 442  000 лв. Сумата включва сметосъбирането и сметоизвозването, включително и транспортирането на отпадъка към инсталацията във Филиповци, за която има договор, както и ползването на външни услуги за сепарирането. Очакваните приходи са около 2 600 000 лв. Разликата от над 3, 8 млн. лв. ще поеме общината.

„През 2020 г. разходите са били в размер на 3 341 000 лв. В рамките на 3 г. са скочили двойно. Много са причините за това инфлацията, увеличените разходи по транспорт, горива, ел. енергия, производствените разходи на фирмите с които работим и за които те претендират, Включително и отчисленията, които плащаме към РИОСВ, които са били в размер на 69 лв., 2020 г., а за последната година са 95 лв. на тон и така продължават оттук нататък и за следващата година натрупването на всички тези разходи. За 3 г. увеличаваме с 3 000 000 лв. средствата, които трябва да вложим в тази дейност, която е задължително да бъде осигурена от общината. За 2019 г. приходите от такса „битови отпадъци” са 1 998 000 лв. 2020 ние направихме една корекция на таксата „битов отпадък” и благодарение на това все пак имаме по-добра събираемост и повишаване на приходите, като за миналата 2021 г. е реализиран приход от 2 627 000 лв. За тази година предполагаме, че ще е в подобен размер, тъй като данъците не са променяни. Проблемът – разходите са 6 442  000 лв., а приходите, които очакваме да имаме, са 2 600 000 лв. Една огромна разлика в милиони левове, които общината трябва да дофинансира, да намери начин, средства, защото услугата е задължителна. Не само това, тази услуга влияе и на здравето на хората и на екологията, така че трябва да бъде извършвана качествено несъмнено”, обясни Олга Китанова.

Тъй като разходите по предоставяне на услугата за събиране и транспорт на отпадъците са многократно по-високи от очакваните приходи, са обсъждани различни варианти за повишаване на налога. Изчислено е, че увеличение от  25%  например няма да реши проблема. Приходът ще е около 30 лв. годишно. Освен това през 2024 година се очаква да влезе новата методика за плащане, изготвя разработвана в момента от Сдружението на общините, която ще бъде много по-справедлива. Идеята е големите замърсители да плащат повече. Обмислян е и вариант с намаляване броя на курсове за сметосъбиране, но това означава общината да се затрупа с боклуци, отново без ефект. Затова графикът за сметосъбиране и извозване остава в сегашния си вид, разбра се от обясненията на Олга Китанова.

Тя даде и пример с разходите, които общината прави за сметосъбиране и извозване на имот в 3-а зона, който плаща 44 лв. за кофа. Отбеляза: „На Общината тази кофа струва като разход за годината 97 лева. В най-малките населени места, разликата е още по-фрапантна, където се плаща 17.80 лв за година, а разходът, който правим за този съд е отново 97 лв.”. Подчертано бе, че запазването на стойностите на налозите изправя общината пред проблема с компенсацията на разходите за събиране и транспортиране на отпадъците, които за последните 3 г. са нараснали двойно.

Стана ясно, че в общината обмислят варианти за компенсиране на огромната разлика. „Работим по различни варианти. По отношение на новия бюджет, приемайки да останем на тези нива съответно трябва да мислим как ще бюджетираме за следващата година. Очевидно е, че огромна част от ресурса на общината ще отиде за извършване на услугата по сметосъбиране, сметоизвозване и третиране на битовия отпадък. Единият вариант е да свием малко капиталовите разходи, които всяка година в общината нарастваха. Сега би следвало да има леко задържане на тези капиталови разходи,  тъй като това е следващото голямо перо”, посочи зам.-кметът.

Тя подчерта, че с общинските съветници ще определят приоритетните обекти в капиталовия списък. Обектите, чиято реализация е започната тази година, ще бъдат завършени.

 Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

2 COMMENTS

  1. Кога на циганското население ще им бъдат наложени такса сгради и такса смес,поставен водомер .Община Дупница ги обгрижва като бебета циганскита махали за сметка на нас Българите.Асфалтираха им незаконните улици,поставиха им улицно осветление ,водопровод и канализация.

  2. браво за добрата новина на тая хубава невеста зам.кметицата!!!

Comments are closed.

Most Popular