Saturday, May 4, 2024
HomeРегионБлагоевградОгнеборци дежурят на пламналите сметища в Кюстендил и Благоевград

Огнеборци дежурят на пламналите сметища в Кюстендил и Благоевград

Локализиран е пожар в Смочево

Запалиха се сметища в Кюстендил и Благоевград. Екипи на противопожарната служба в Кюстендил са на крак заради пожар в закритото сметище в село Радловци край града. От противопожарната служба увериха, че няма опасност за хората в района.

На мястото са изпратени няколко противопожарни коли и водоноски от общинското предприятие “Чистота”. В битката с огъня е включен и булдозер.
Вероятно огънят е тръгнал от възпламенил се метан от разлагането на органични отпадъци.
На сметището дежурят противопожарни екипи. За да бъде овладяна ситуацията, районът трябва да бъде запръстен.
Припомняме, депото е спряно от експлоатация със заповед на директора на РИОСВ-Перник през 2017 г. То не отговаря на изискванията на българското и на европейското законодателство в областта на опазването на околната среда и управлението на отпадъците и е с отдавна изчерпан капацитет.

Отпадъци горяха и на сметище между благоевградските села Дъбрава и Рилци. Два екипа на Районна служба “Пожарна безопасност и защита на населението” са се борили със стихията. От ОДМВР увериха, че няма опасност за околните населени места.

Сухи треви и храсти пламнаха в землището на село Смочево,  община Рила. По данни на противопожарната служба огънят е обхванал и малък горски масив.

По-късно кметът Илко Стоянов благодари на служителите към РДПБЗН – Благоевград, техните ръководители инж. Георги Пармаков и гл. инспектор инж. Боян Кондуров, които предотвратиха разрастването на пожара.
В резултат на техните действия огнената стихия бе овладяна навременно и не бе допуснато огънят да обхване боровата гора, намираща се в близост до населеното място.

На място остава екип на пожарната, който да следи ситуацията.
Същевременно сухи треви и храсти пламнаха в землището на село Смочево, община Рила, в неделя късно следобед. По данни на противопожарната служба огънят е обхванал и малък горски масив.

Към момента пожарът е локализиран. Няма опасност за жителите на селото. С пламъците се борят огнеборци от Рила, служители на горското стопанство и доброволци от Смочево.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular