Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятОгнен ад в Йоханесбург

Огнен ад в Йоханесбург

Пожар избухна в 5-етажна сграда, над 70 жертви, сред тях 7 деца

Най-малко 73 са загинали при пожара, който избухна тази нощ в рушаща се пететажна сграда в южноафриканския град Йоханесбург, използвана от бездомни хора за подслон, предаде ДПА.
Пожарът е избухнал в 01:30 ч. в четвъртък в сградата, съобщиха службите за извънредни ситуации.

Броят на ранените е 43, каза говорителят Робърт Мулаудзи. В ход е операция по издирване и е вероятно броят на жертвите да нарасне, допълни той. Някои от обитателите изглежда са скочили през прозорците, за да се спасят от пламъците, и са загинали, каза представител на местните власти. Седем от жертвите са деца, уточни говорител на службите за извънредни ситуации.
В района има много изоставени и рушащи се сгради и в тях често намират подслон бездомни хора. Мулаудзи каза, че броят на жертвите вероятно ще продължи да расте и че може да има много хора, блокирани в сградата от пламъците.
За овладяването на пожара са били нужни три часа, а до сутринта пожарникарите са успели да стигнат само до три от петте етажа на сградата. “За повече от 20 години в службата никога не съм виждал нещо подобно”, заяви той.
Сградата отвътре на практика представлява нещо като “неформално селище”, в което са направени бараки и други импровизирани конструкции, а хората са натъпкани в стаите, каза той. Според него навсякъде е имало препятствия, които са затруднявали жителите да избягат от смъртоносния пожар и са пречили на аварийните екипи да работят на място.

Спасителните екипи са открили 64 тела, каза Мулаудзи и подчерта, че шансът някой да бъде намерен жив часове след избухването на пожара е много малък. Според очевидци в сградата вероятно са живели около 200 души.
На този етап причината за пожара все още е обект на разследване.

Снимка – Ройтерс

 

RELATED ARTICLES

Most Popular