Monday, May 27, 2024
HomeРегионПетричОткриха нов кабинет за професионална подготовка в СУ „Антон Попов“ в Петрич 

Откриха нов кабинет за професионална подготовка в СУ „Антон Попов“ в Петрич 

На тристранна среща предлагат повече часове по практика за учениците

 

В Петрич беше открит нов кабинет за професионална подготовка в СУ „Антон Попов“. Кабинетът разполага с необходимото оборудване за практическа дейност по професия „Оператор в производството на облекло“. СУ „Антон Попов“ е първото в община Петрич и единственото все още в страната, което въведе дуалната форма на обучение.

„С новия кабинет продължавате да надграждате, което е радостно. Положените усилия са видими в резултата и днес. Вашите ученици ще имат възможност да се реализират след завършване на средно образование в избраната професия. Бизнесът в Петрич има нужда от кадри“, каза кметът Димитър Бръчков.

Час след откриването на новия кабинет, поредни разговори се състояха между представители на бизнеса, директори на училища, Община Петрич, началника на РУО – Благоевград и дирекция „Бюро по труда“. Тази среща е продължение на проведена в същия състав по-рано, на която бяха набелязани конкретни задачи за изпълнение. Една от тях е основните училища да заложат в час на класа посещения на учениците в предприятия, за да се запознаят с естеството и начина на работа.

Графиците за това са готови за прогимназиален курс, откъдето да се започне с професионалното ориентиране, залагайки на професиите, които реално се търсят на пазара на труда в община Петрич. Представители на бизнеса предоставиха обобщена информация в кой отрасъл какви специалисти са необходими, която вече е изпратена на вниманието на професионалните училища.

Бизнесът предлага утвърждаването на нови специалности, които да бъдат широкоспектърни, за да отговорят на търсенето на кадри. Началникът на РУО – Благоевград Ивайло Златанов се ангажира с цялата логистика относно предложенията за нови специалности, последващото им утвърждаване и въвеждане на дуалното обучение и в други училища.

От тук насетне предстоят по-тесни срещи между бизнеса и училището, в което има специалности близки до работата в даденото предприятие, за уточняване на подробностите. Процесът е дълъг, но ако не започне, няма да има и резултат. Около това се обединиха участниците в срещата.

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular