Thursday, May 2, 2024
HomeРегионСамоковОткриха разлагащи се прасета в дивечовъден участък "Боровец", проверяват ги за африканска...

Откриха разлагащи се прасета в дивечовъден участък “Боровец”, проверяват ги за африканска чума

Районната прокуратура в Самоков проверява има ли опасно замърсяване на води и почви

Пет умрели прасета бяха открити изхвърлени в дивечовъден участък „Боровец”. Сигнал за намерените животни е подаден от местни ловци, които твърдят, че има опасност остатъците от разлагащите се животни да отидат в река Сливница, а след това да попаднат в други вододайни зони, визирайки река Марица.

От фирмата концесионер твърдят, че не знаят кой и защо е изхвърлил прасетата. Не знаят и дали се вижда нещо на охранителните камери. От Българската агенция по безопасност на храните направиха проверка. „Колегите, които реагираха на сигнала, констатираха 5 прасета. По данни на ловната дружина, която е подала сигнала, са оставени там от концесионер, за да привличат хищници. Днес ще се вземат проби от животните. Ако се констатира африканска чума, може да се предаде на дивите животни и да се пренесе в стопанства на свине. Това би довело до големи загуби”, обясни пред Нова телевизия д-р Константин Костов, главен експерт в Областната дирекция по безопасност на храните в област София. Районът ще бъде дезинфекциран. „Не мисля, че реките може да се замърсят, но РИОСВ трябва да кажат повече”, допълни той.

Прокуратурата се самосезира и започва извършване на проверка за установяване на данни за извършено престъпление по чл. 352 от НК  – замърсяване или допускане на замърсяване на почвата, въздуха, водни течения, басейни, подземни води, водещо до опасност за хора или животни и растения или до тяхната негодност за използването им за културно-битови, здравни, земеделски и други стопански цели. Материалите са изпратени по компетентност на административния ръководител – прокурор на Районната прокуратура в Самоков.

RELATED ARTICLES

Most Popular