Saturday, May 4, 2024
HomeРегионРазлогОтмениха уникалното бабино хоро на площада в Разлог

Отмениха уникалното бабино хоро на площада в Разлог

Семействата с новородени да спазят обичая за Бабинден по домовете си, призоваха от Кризисния щаб

Празненство за Бабинден на 21 януари на централния площад в Разлог няма да се провежда. Това реши Общинският кризисен щаб на проведено онлайн съвещание. Семействата, в които се е родило бебе през миналата година, се призовават да спазят обичая и да извършат всички ритуали и наричания за здраве, но да останат в домовете си, за да не се излагат на риск.

Предотвратяването на опасността от разпространение на коронавирус заради струпване на хората, поздрави между тях и традиционните хора е причината кметът на Разлог да ограничи публичното отбелязване на един от най-обичаните празници в града и общината.

В Разлог традицията повелява бабите да се облекат с красиви носии, да заденат на гърба си в цедилки внучетата, родени в предходната година, и да отидат на площада на хорото, придружени от целия род. Бебетата също са облечени с носии, а на шапките над челото им се пришива златна пара за здраве и късмет. Празникът е толкова любим и тачен в Разлог, че дори дядовците задяват бебета в цедилките и играят на бабиното хоро.

Кметът инж. Красимир Герчев излезе с вълнуващо обръщение към съгражданите си по повод предстоящия празник Бабинден: „Иде Бабинден. Да „полеем” на бабите. Да го отпразнуваме – в семейството, за да помнят младите. Защото разложкият Бабинден е благослов към раждането и отглеждането, благослов за труда на лекари, акушери, сестри. И радост – изконна радост на бабите, семейството, всички. За “бабинчетата” – заденати, нагиздени с носии – имане. Безценно и незаменимо разложко “имане!”, заяви градоначалникът. Той съобщава, че е направено специално проучване сред „бабите”, което е показало тяхното отговорно отношение към собственото им и здравето на най-малките, родени през изминалата 2020 г.

152 са новородените малки жители на община Разлог за 2020 година. Първото бебе на Разлог е момиченце на име Мариянка с майка Иванка Карталова. Последното бебе на 2020 година пък е момченце, родено на 31.12. в 22,08 ч. То носи името Мартин и е родено от Цветелина Илиева.

През 2020 г. в родилното отделение в МБАЛ-Разлог са родени 282 бебета, като с 4 са повече от предходната 2019 година, когато са родени 278 бебета. Ръстът е показател за високия стандарт на отделението, добрите специалисти, модерното съвременно оборудване и техника. Въпреки тежката година специалистите и екипът на отделението, начело с д-р Радка Божикова, работиха усилено и осигуриха специално отношение към всяка майка родилка и към всяко новородено, споделя кметът на Разлог.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular