Отскубнаха косата на задържана в Турция жена

 

Бергюл Варан и сестра й, която също е била подложена на тормоз, живеят в Холандия

Туркинята Бергюл Варан, задържана заедно с членове на групата “Grup Yorum”, разказа пред опозиционни медии, че е била измъчвана и част от косата й отскубната.

Всичко започва на 30 май, когато турската полиция нахлува във “Волжкия културен център” в Истанбул и арестува 14 души. 10 от тях са освободени, след като дават показания, но останалите са оставени в ареста и държани там повече от седмица, съобщи в. “Джумхюриет”.

Самата Бергюл разказа пред “Арт Герчек”, че са били подложени на изтезания.

“След като нахлуха в центъра, ни качиха в колата на силите за бързо реагиране, чакахме вътре 2-3 часа и тормозът започна. Сякаш се бяха подготвили – скубеха косите ми сякаш по специално заучен похват. Навиваха ги в ръцете си и ги скубеха. Размахваха отскубнатите коси и изпълняваха еничарски маршове и танци. Навсякъде по седалките бяха разпилени моите коси“, сподели младата жена.

Сред измъчваните е и сестра й – Бетюл Варан, която пък разказа:

“Казваха: “Защо си вдигаш главата? Гледаш нагоре!“ и така ни изтезаваха. Един колега беше удрян постоянно по врата и припадна. На друг му спукаха тъпанчето на ухото. Трети беше с насинено око. За да изчакат зарастването на раните ни, ни държаха 8 дни в отдела за „Борба с тероризма“.

След това всички са пуснати. Бергюл е дала показания за насилието, но не вярва, че те са отразени от властите.

Адвокатът на групата Шюкрийе Ерден уточни, че сестрите живеят в Холандия и били в Турция само за няколко дни.

“Пребивали са ги най-брутално. Мнозина от нашите довереници не могат да стоят на крака в резултат на изтезанията, на които са били подлагани. Телата им са покрити със синини. Главите им са били блъскани в стените“, подчерта защитникът.

Депутатът от Републиканската народна партия Баръш Яркадаш реагира остро на случилото се. Той застана със снимка на Бергюл Варан и попита:

“Скубейки коси ли ще управлявате страната?”