Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионДупницаОУ „Евлоги Георгиев“-гр. Дупница успешно реализира проект по национална програма

ОУ „Евлоги Георгиев“-гр. Дупница успешно реализира проект по национална програма

През учебната 2022/2023 година в Основно училище „Евлоги Георгиев“ – град Дупница се реализира проект по Националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“.

С голям интерес учениците се включиха в предложените от ръководството 4 клуба – два в модул „Изкуства“ за учениците от I-IV клас и два в модул „Спорт“ за учениците от V-VII клас. Групите в модул „Изкуства“ са: вокална група и танцов състав. Вокална група „Звънче“ с ръководител главен учител госпожа Силва Крумова е емблема на училището и редовно участва в различни тържества на училищно, общинско и областно равнище. Другата група в модула е танцов състав за фолклорни танци, характерни за нашия регион с ръководител господин Александър Попов, старши учител по музика и хореография в училището.

Вокална група „Звънче“ с ръководител главен учител Силва Крумова

В модул „Спорт“ се организираха две групи – една по футбол за момчета с ръководител известният треньор и бивш футболист Янек Кючуков и волейбол за момичета с ръководител Венцислав Зарев. И на двете групи в спортното направление помощник ръководител е учителят от училището Даниел Начев. Националната програма осигурява средства за хонорари на ръководителите, за закупуване на сценично облекло, костюми, народни носии и музикални инструменти, спортни екипи, музикално озвучаване (смесител, колони, микрофони и стойки). Също така се покриват разходите при направени посещения на различни изяви в областта на изкуствата и спорта.

Вокална група „Звънче“ по време на професионалния запис в Радио Благоевград

Програмата е изключително работеща и осигурява възможност на училищата да предлагат на своите ученици различни прояви в областта на изкуствата и спорта. Важно е и че дава възможност обучението да се води от квалифицирани външни специалисти, които повишават нивото на подготовка.

Общо по националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“ училище „Евлоги Георгиев“ получи и усвои сумата от 33 088 лв. Благодарение на този финансов ресурс училището се сдоби с техника за озвучаване на тържества. Благодарение на програмата вокална група „Звънче“ осъществи професионален запис на химна на училището с автор на текста госпожа Светла Войнова и автор на музиката господин Стефан Гълъбов. Двата творчески клуба участваха в различни прояви на общинско и областно ниво. Включиха се успешно и в големия юбилеен концерт, посветен на 125 годишнината на училището. На 07 април 2023 година в Общински театър „Невена Коканова“ се проведе и представяне на творческите изяви на учениците от общинските училища по модул 1 „Изкуства“ по националната програма „Заедно в изкуствата и в спорта“. Представителите на ОУ „Евлоги Георгиев“ впечатлиха с наученото през годината в творческите клубове. Въпреки че програмата е нова и се реализира за първа година, тя постигна значителен успех и бе приветствана от учители и ученици.

Отборът по волейбол с ръководители Венцислав Зарев и Даниел Начев

През предстоящата учебна година училището отново е заявило участие по националната програма и се надява да бъде одобрено за да отговори на нуждите на своите ученици от изяви в областта на изкуствата и спорта.

„Това беше една изключителна година През тази година чествахме 125 годишния си юбилей с голям концерт и реализирахме редица прояви, за да отбележим значимата годишнина“, сподели директорът на училището Тодор Петков. През учебната 2022/2023 година Основно училище „Евлоги Георгиев“ премина на едносменен режим. Приключи проектът за пристрояване на училището, реализиран от община Дупница и финансиран благодарение на съдействието на госпожа Радослава Чеканска, народен представител от област Кюстендил.

RELATED ARTICLES

Most Popular