Tuesday, May 7, 2024
HomeНовиниСвятПарламентарни и местни избори се проведоха в Сърбия

Парламентарни и местни избори се проведоха в Сърбия

В Сърбия започна гласуването на парламентарните избори, белязано от частичен бойкот на опозицията и двумесечно забавяне заради пандемията от коронавирус, предаде ДПА. Избирателните секции бяха отворени в 7 часа местно време (8 часа българско).
В парламентарните избори участват 21 листи, което е най-големият брой в сравнение с предишните четири изборни цикъла. Освен за парламент гражданите ще гласуват и за местни органи на властта, съобщи ТАНЮГ. Според последните проучвания Сръбската прогресивна партия (СПП) на президента Александър Вучич има шанс да спечели близо 60 процента от гласовете, а нейната съюзничка Социалистическата партия на Сърбия (СПС) – 12 процента. В началото на февруари Сърбия свали изборния праг за участие на партиите в парламента от 5 на 3 процента от гласовете, което накара някои от опозиционните партии да се откажат от бойкота на изборите, обявен миналата година.
Изборите се следят от 3341 местни и 111 чуждестранни наблюдатели, което е с 50 процента повече от предходните избори. За гласуване са отворени общо 8385 избирателни секции, от които 42 в чужбина. Право на глас на тези избори имат 6 583 665 граждани./БТА

RELATED ARTICLES

Most Popular