Saturday, May 11, 2024
HomeРегионДупницаПенсионери от Дупница вещаят Виденова зима, настояват за запазване на надбавката от...

Пенсионери от Дупница вещаят Виденова зима, настояват за запазване на надбавката от 120 лв.

  • Политиците знаят ли как се живее с 390 лева?! Нещата не се променят към по-добро, обречени сме на мизерия, заяви шофьорът Йордан Якимов

  • Иванка Крумова: Как да съм доволна? Само високопарни обещания и нищо повече! Това е пълен геноцид

  • С последната пенсия хората от третата възраст ще си купят само хранителни продукти за предстоящите празници

Възрастните хора в Дупница не са оптимисти за доходите си след преизчислението на пенсиите, влизащо в сила в началото на 2022 година, показва наше проучване. Повечето от пенсионерите, с които разговаряхме, не са наясно колко точно ще вземат от догодина за труда си, упражняван десетилетия наред в миналото.

Други са категорични, че и новите пенсии ще бъдат крайно недостатъчни, особено на фона на увеличаващите се с всеки изминал ден цени на стоките от първа необходимост като храна и лекарства, поскъпването на тока, горивата и почти всичко останало.
Какво мислите за преизчисленията на пенсиите и какво ще си купите с последната добавка от 120 лв., която получавате. Това попитахме няколко души, част от които току-що бяха взели пенсиите си от един от клоновете на пощата в града или се редяха на опашка за тях.
„То се говори за увеличение на пенсиите, но този филм вече сме го гледали. Обещават предизборно, докато дойдат на власт и направят кабинет. Дотогава всичко е цветя и рози. После остават само голите обещания. Как да съм доволна? Този месец е последният, в който получаваме от тези 120 лева. За 43 години трудов стаж в болницата, плюс две години в частния сектор на друго място, моята пенсия от 2010 година досега с всички индексации е 396 лева.

Работила съм още 6 години като пенсионирана медицинска сестра в болницата. След това продължих да работя и да ме осигуряват на 4 часа в частния сектор. Сега като ги махнат 120-те лева, щели да ни индексират пенсиите с 12%. Като си сметнах това на моята пенсия, излиза по-малко дори от 50 лева – с 46 точно ще ми бъде увеличението. Тоест аз ще взимам по-малко от първата надбавка по време на пандемията, която беше именно 50 лева. На големите пенсии увеличението ще бъде по-голямо. Ако взимаш 1000 лева, е друго, но ние с малките пенсии какво да правим? А всичките цени поскъпнаха. Хлябът от 1,10 стана 1,35 лв. Всичко скача, и то с много. Като си платим тока, водата и телефона и си купим лекарства, какво ни остава? Защото всеки един от нас има да дава поне по 100 лева на месец за медикаменти. И какво ще остане за нас? Това е пълен геноцид!

Само високопарни обещания и нищо повече! Навремето сме учили и още я знаем математиката. И ще ми отчитат инфлация само 5-6%. Инфлацията е най-малко 10%. Едно тъпо олио скочи с 1,20 лева само за четири месеца. И било успешно служебното правителство, поставило основите и тем подобни глупости слушам. Не искам да употребявам нецензурни думи, но тези ще върнат Виденовата зима. Това бяха най-трудните ни години, никога няма да ги забравя“, коментира емоционално Иванка Крумова. Тя заяви, че последната надбавка ще похарчи единствено за да има с какво да посрещне децата си на Бъдни вечер и да вземе нещо малко, с което да зарадва внучетата си.


Валерия Василева пък заяви, че все още не може да каже със сигурност какво би било най-добре за нейната пенсия:
„Моята пенсия е средна, взимам малко над 700 лева. Не е много на фона на цените, които непрестанно се увеличават. Но знам, че не е и толкова малко, защото има хора, които взимат половината от това, което получавам аз. Сутринта гледах в сутрешните блокове бившия социален министър Христина Христова, която беше в управлението на НДСВ. Тя заяви, че все още никой не знае какво точно ще бъде увеличението. Затова и на мен ми е трудно да коментирам. Надявам се само тази индексация да бъде адекватна и най-накрая някой да помисли истински за нас, възрастните хора“.

„Добре ще е да има увеличение, но не знам нищо конкретно. Нямам представа колко ще взимам вече. А с тия 120 лева ще купя хранителни продукти, празници идват. Купувам и лекарства. Парите никога не стигат, всичко е скъпо”, каза възрастна жена, която отказа да се представи.
„Малко са парите. С преизчисленията ще бъдат по-малко от 120-те лева, които даваха досега”, лаконична бе Мария Минева.

„Не трябваше да махат тия 120 лева на тоя етап, защото сега ще взимаме по 50 лева по-малко. С последната добавка ще си купим храна, какво да си купим друго?!
Парите зорлем стигат, да не мислите, че… Ще взема нещо, един подарък…”, отговори Пенчо Георгиев, пенсионер от „Пътни строежи”, където е работил 30 г.
„Сега пенсията ми е 390 лева при 28 г. трудов стаж. Не ме питайте какво ще купя! Питайте политиците, управниците знаят ли как се живее с 390 лева?! И с преизчислението няма да се променят нещата към по-добро. Доходите на повечето пенсионери са крайно недостатъчни. Обречени сме на мизерия”, смята Йордан Якимов, работил като шофьор, пенсиониран по болест.

„На фона на главоломното увеличение на цените на хранителните стоки, отопление, осветление, вода и т.н. съжалявам, че няма да получавам тия 120 лева след м. декември. Все пак са помощ за най-необходимите неща – лекарства задължително трябва да купя, трябва и да пазарувам, а цените на хранителните продукти – на хляб, мляко, олио, захар, значително се повишиха в сравнение с преди 2-3 месеца.
Прави ми впечатление и друго – споменатите 120 лева са вид социална помощ. Според мен те не трябва да бъдат от пенсионния фонд, а от „Социално подпомагане”. Получава се така, че няма значение на какъв доход си се осигурявал през целия си трудов път. Размерът на пенсиите сякаш се изравнява. Средният размер на пенсиите и минималният размер на пенсиите непрекъснато се доближават, а това обезкуражава, снема доверието от пенсионно-осигурителния модел и с основание по-младите днес си казват: защо да се осигурявам? Това обрича пенсионния модел в страната”, коментира Елена Борисова – пенсионер от 2 г., икономист по професия.
Припомняме, че от 25 декември всички пенсии за стаж и възраст ще започнат да се преизчисляват с коефициент 1.35, което на практика означава 12.5% увеличение. От началото на следващата година минималната пенсия става 370 лева при 300 лева сега, което е увеличение от над 23%. Максималната пенсия става 1500 лева от същата дата. В момента е 1440 лева.

RELATED ARTICLES

Most Popular