Tuesday, May 7, 2024
HomeРегионБлагоевградПерничани настръхнаха: Не искаме мач бараж да определя първенеца в нашата футболна...

Перничани настръхнаха: Не искаме мач бараж да определя първенеца в нашата футболна група

От „Септември” (Симитли): Това е най-правилното решение

Вестта за обявяване на първенците в трите футболни „В” групи  на база моментното класиране, а в четвъртата – след мач бараж, разбуни духовете в Перник. Ето и мнението на старши треньора на мъжкия отбор на „Миньор” Юри Васев: „19 кръга водим  таблицата на групата по честен начин. И сега изведнъж Изпълкомът на БФС, който е нелегитимен, след като е в оставка, взема решение да се определи първенеца в нашата група с мач бараж на неутрален терен и без публика. Против това решение са и кметът на общината, и управителният съвет на клуба, и треньорският щаб, и футболистите.
Целият град е настръхнал. Ако не се промени това неправилно решение, то със сигурност ще се отнесем до министъра на спорта Красен Кралев, до Министерския съвет, УЕФА и Международния съд в Лозана. Не може с един мач бараж, в който
може да се случи всичко, да се претупат нещата по такъв елементарен начин. Според мен най-правилно е или да се доиграе първенството, или и двата отбора да влязат във втора лига. Този сценарий ни беше много добре известен, защото е коментиран. Категорично футболистите няма да излязат на терена за този мач.
Може в останалите три групи да се приеме моментното класиране, само в нашата-не”.
Изпълнителеният директор на „Септември” от град Симитли Пламен Скендерски е на коренно различно мнение: „Това е най-правилното решение. В готовност сме за мач бараж. Дано на 13 май бъде вдигната забраната, след това за 20-ина дни ще се подготвим за този решителен мач и на 4-5 юни да се изиграе на неутрален терен. Виждаме, че в Перник реагират, но ние имаме един мач по-малко изигран, а сме само с една точка след „Миньор”. Не бива да се забравя, че ги победихме на техен терен с 3:0 и сме единственият отбор до момента в групата без загуба. Уважаваме труда на треньори и футболисти от пернишкия клуб за това, което са постигнали, но след като има решение на БФС, трябва да го изпълним. Нашият отбор е изграден от местни футболисти и ще бъде така и за в бъдеще. Няма да имаме със сигурност проблеми от финансова гледна точка. Нека първо да бъдем живи и здрави и после да мислим за футбола”.
Специалистът по международно спортно право адвокат Георги Градев коментира ситуацията така: „Миньор” може да обжалва решението на ИК на БФС. То противоречи на духа и постановките на Наредбата за първенствата и турнирите по футбол в системата на БФС за сезон 2019/2020 г. ИК на БФС е в оставка, което по своя смисъл е отказ от задължения и права. Когато едно лице е в оставка, не може да бъде задължено да упражнява правомощия ,но не може и да се възползва от своите права. Тогава кой легитимен орган е взел това решение?”

Ташко СУЛЬОТОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular