Thursday, May 2, 2024
HomeНовиниБългарияПогват лечители, баячи, диетолози

Погват лечители, баячи, диетолози

Само дипломирани лекари ще могат да прилагат неконвенционални методи за лечение

 

Народни лечители, баячи и дори експерти по здравословно хранене ще останат извън закона. Планирани промени в законодателството ще изискват само лекари да ни съветват за здравето, съобщи Нова тв.

Нито методите, нито образованието на баячки, екстрасенси и медиуми са признати, но въпреки това те практикуват, а контрол върху дейността им няма. Промените в закона ще засегнат и хората, които се занимават с диетика и здравословно хранене. Срещу тази идея застават и много от фитнес инструкторите.

През ноември 2017 г. млада жена губи гърдата си, след като в продължение на около месец лекува рядък тумор с хранителни добавки и глад. През юни 2018 г. онкоболната Теодора губи живота си след пътуване до Бразилия, където е търсила помощ от съмнителен лечител. Затова сега от Министерството на здравеопазването искат само дипломирани лекари да могат да прилагат неконвенционални методи на лечение. Досега това можеше да се практикува и след двугодишно медицинско обучение.

Ако промените бъдат приети, регионалните здравни инспекции ще изискват всички видове лечители да се регистрират, за да може държавата да ги следи.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular