Димитър Попов от Гоце Делчев охранява гнездо на египетски лешояд, сподели: Излюпиха се 2 пилета

Помощник на доброволеца в кампанията „Дари себе си” е домашният му любимец – кучето Мравчо

 

Председателят на БЗДП в Гоце Делчев Димитър Попов за трета година става доброволец в кампанията „Дари себе си“. Кампанията е за охрана на гнездата на египетските лешояди, която се провежда в района на гр. Маджарово.

Попов охранява същото гнездо на лешоядите край Маджарово, което пазеше и миналата година. Сега той съобщи, че в гнездото са се излюпили две лешоядчета. Негов помощник е домашният му любимец – кучето Мравчо, което природозащитникът доброволец взе със себе си.

Още един помощник в кампанията „Дари себе си” от Гоце Делчев  работи тази година в екипа на Димитър Попов. Това е Иван Хаджиев, който отговаря за продоволствената част. Доброволците охраняват гнезда на разстояние от 10-15 км един от друг, като най-отдалеченото гнездо е на Попов.

Кампанията „Дари себе си” традиционно се организира от  Българското дружество за защита на птиците. Целта на кампанията е опазване живота на всяко малко египетско лешоядче, защото това е от ключово значение за подсигуряване бъдещето на вида у нас. България в момента приютява около 35% от популацията на египетския лешояд на Балканите, но установената тенденция в страната е повече от тревожна. За последните 30 години броят на редкия вид лешояди е намалял с цели 80%, съобщи Димитър Попов.