Подпали се имот до къщата на кмета в Кюстендил

Там се събират наркомани и клошари, коментираха комшии

Стара къща, в близост до дома на кмета Петър Паунов, горя в центъра на Кюстендил. Пламъците от сградата, намираща се на ул. “Райна Цанева” №16, са забелязани от живеещи в района на Чифте баня. Те са подали сигнал веднага на 112. Инцидентът е станал на няколко метра от една от големите детски градини в областния град и на 50-60 м от къщата на кмета Петър Паунов, който почти през цялото време е бил на мястото на пожара. На място са пристигнали екипи на пожарната, Спешен център, полиция, както и криминалисти. По информация на хора, живеещи в района, огънят е тръгнал от таванските помещения. “В къщата отдавна не живее официално никой, но всеки ден се навъртат и наркомани, и клошари. Нищо чудно такива хора да са предизвикали пожара, но бързо са избягали, тъй като когато пристигнаха екипите да гасят пожара, хора нямаше. От енергото даже за кратко спряха тока на целия район, за да не стане по-голяма беля”, коментира млад мъж, живеещ наблизо.

“Сигнала го получих малко след 13 часа и веднага се отзовах на място. Екипите на пожарната вече бяха там и потушаваха пламъците. При такава ситуация се спира и токът веднага на района, за да е безопасно. Къщата е изцяло гредоред, реституирана е, не е общинска, както се коментираше в началото. По най-бързия начин екипите локализираха огъня, за да не се разпростре по съседните сгради. Всички реагираха много бързо. Хубавото е, че няма нито жертви, нито пострадали хора, както и други сгради. Отцепихме улицата, за да не минават коли по нея”, коментира Ивайло Чалъков, експерт отбранително-мобилизационна подготовка в общината.

Самата къща е на два етажа, но е в много трагично състояние. В нея може да се влезе отвсякъде. След като огнеборците потушиха пламъците, които в задната част са засегнали по-голямата част от къщата, криминалисти направиха оглед и снимки на сградата, а къщата бе обградена от предпазни ленти, за да се предотврати падането на дъски и керемиди върху главите на преминаващите кюстендилци. До 20 часа на мястото на пожара имаше екип на РС ПБЗН – Кюстендил, докато от последния гредоред излизаше дим.