След опита за преврат в Русия: Пригожин напуска Русия и отива в Беларус, няма да му повдигат обвинения

Путин е уверен в изпълнението на плановете, свързани с Украйна

Ръководителят на бунтовническите наемнически сили “Вагнер” ще напусне Русия и няма да му бъдат повдигнати обвинения, след като отмени настъплението на войските си. Това облекчи най-сериозната криза в сигурността на Русия от десетилетия за сега.

Враждата между началника на “Вагнер” Евгений Пригожин и руското военно ръководство достигна своя връх през изминалото денонощие, когато неговите сили превзеха ключов щаб на армията в Ростов, а след това се насочиха на север, за да заплашат столицата.
Денят бе изпълнен с драматични събития: президентът Владимир Путин предупреди за гражданска война, Москва призова местните жители да не излизат по улиците, а Киев се радваше на хаоса, обхванал врага му.

Ситуацията се промени внезапно, когато Пригожин направи зашеметяващото изявление, че неговите войски “обръщат колоните си и се връщат в полевите лагери”, за да избегнат кръвопролития в руската столица.

“Те щяха да разрушат “Вагнер”. Излязохме на 23 юни на “Марш за правосъдие”. За един ден изминахме близо 200 км до Москва. През това време не проляхме нито една капка кръв на нашите бойци. Сега настъпи моментът, в който може да се пролее кръв. Ето защо, разбирайки отговорността за проливането на руска кръв на една от страните, ние обръщаме конвоите си и се връщаме в полевите лагери по план,” каза още той.

Малко по-рано самият Пригожин обяви, че целта на неговите действия не целят смяната на:

►Президента на Руската федерация Владимир Путин;

►Органите на централната власт;

►Конституционният строй на РФ;

►Не се обявяват срещу целите и задачите на войната в Украйна.

Вместо това Пригожин се беше обявил срещу ръководството на Министерството на отбраната, което според него води Русия към военно поражение на бойното поле и съзнателното унищожаване на ЧВК „Вагнер“.
Пригожин, който е в ожесточена вражда с военното ръководство на Москва, заяви, че разбира важността на момента и не иска да “пролива руска кръв”.
До ранните часове на неделя “Вагнер” изтегли бойците и оборудването си от Ростов на Дон, където превзе военния щаб, заяви областният управител.
Но преди да си тръгнат, десетки жители се радваха и скандираха “Вагнер! Вагнер!” пред превзетия от тях военен щаб.
Властите в южната Липецка област обявиха вдигането на ограниченията, след като по-рано съобщиха за бойци на Вагнер на тяхна територия, където местната столица се намира само на 420 км южно от Москва.
Беларуският лидер Александър Лукашенко заяви, че е договорил примирие с Пригожин, за което получи благодарност от Москва.
По-късно говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви пред репортери, че “наказателното дело срещу него (Пригожин) ще бъде прекратено. Самият той ще отиде в Беларус.”
Песков също така заяви, че членовете на “Вагнер”, които са участвали в това, което властите наричат “въоръжен бунт”, няма да бъдат преследвани.
Кадрови промени в Министерството на отбраната на Русия не са били обсъждани по време на преговорите с Пригожин и няма да има ново обръщение на Путин, добави Песков
“Избягването на кръвопролития, вътрешна конфронтация и сблъсъци с непредсказуеми резултати беше най-високата цел”, завърши Песков.

Киев се наслаждаваше на хаоса

“Пригожин унижи Путин/държавата и показа, че вече няма монопол върху насилието”, заяви в Twitter помощникът на президента Михайло Подоляк.

Докато Русия твърдеше, че бунтът не е оказал влияние върху кампанията ѝ в Украйна, Киев заяви, че размириците предлагат “прозорец от възможности”, тъй като страната набляга на дългоочакваната си контраофанзива.

Украйна е започнала настъпление по няколко направления едновременно, обяви заместник-министърът на отбраната на Украйна Хана Маляр.

Съединените щати и техните съюзници публично останаха настрана, докато официалните лица изчакваха да видят как ще се развие бунтът.

В столицата кметът призова московчани да останат на закрито и обяви понеделник за неработен ден.
Сигурността в центъра на града беше засилена, като въоръжени мъже в бронежилетки охраняваха сградата на парламента, а Червеният площад беше затворен за обществеността.
“Не знам как да реагирам. Във всеки случай е много тъжно, че това се случва”, каза 35-годишната Елена пред АФП, като отказа да назове фамилията си.
Мерките бяха предприети, след като Пригожин обяви, че войските му са поели контрола над военния команден център и военновъздушната база в южния град Ростов на Дон.
В отговор на предизвикателството в телевизионно обръщение Путин обвини Пригожин в “предателство”, което представлява заплаха за оцеляването на Русия.

“Всеки вътрешен смут е смъртоносна заплаха за нашата държавност и за нас като нация. Това е удар по Русия и по нашия народ”, заяви Путин и поиска национално единство.
“Екстравагантните амбиции и личните интереси доведоха до предателство”, каза Путин, визирайки Пригожин.
Друг съюзник на Путин, чеченският лидер Рамзан Кадиров, заяви, че е изпратил свои части, за да помогнат за потушаването на бунта на “Вагнер”.
Въоръжени бойци на Вагнер се разположиха около административни сгради в Ростов, а в центъра на града бяха забелязани танкове.
Когато въстаническите сили се насочиха на север през Воронеж и Липецк към Москва, кметът на столицата обяви, че се предприемат “антитерористични” мерки.
Критично важни обекти са “под засилена защита”, съобщи ТАСС, като се позова на източник от правоохранителните органи.
Докато отрядът на Пригожин се сражаваше в челните редици на руската офанзива в Украйна, той многократно обвиняваше министъра на отбраната Сергей Шойгу и началника на Генералния щаб Валерий Герасимов за смъртта на бойците си.

Путин благодари на Лукашенко за работата по ситуацията с ЧВК “Вагнер”

Руският президент Владимир Путин благодари тази вечер по телефона на беларуския си колега Александър Лукашенко за свършената работа за разрешаване на ситуацията около частната военна компания “Вагнер”, съобщиха от пресслужбата на беларуския президент, предаде ТАСС. „Днес в 21 часа президентите на Беларус и Русия отново разговаряха по телефона.Президентът на Беларус информира подробно президента на Русия за резултатите от преговорите с ръководството на ЧВК „Вагнер“. Президентът на Русия подкрепи беларуския си колега и му благодари на за свършената работа“, се казва в съобщението.

Русия блокира „Вагнер“ в социалните мрежи

Страниците и групите с участието на частната военна компания “Вагнер” в две социални мрежи бяха блокирани, информира ТАСС. Агенцията се позовава на информация от пресофиса на Роскомнадзор – Федералната служба на Русия за надзор в сферата на информационните технологии и масовите комуникации.

Ограничен е достъпът на “Вагнер” до социалните мрежи “ВКонтакте” и “Одноклассники”. Целта е да се пресече разпространението на призиви за участие във “военния метеж”, пояснява ТАСС.

Путин е уверен в изпълнението на плановете, свързани с Украйна

Руският президент Владимир Путин заяви по държавната телевизия, че е в постоянен контакт с Министерството на отбраната и че страната остава уверена в изпълнението на плановете си, свързани със “специалната военна операция” в Украйна.

Изявлението на Путин е част от интервю, взето от кремълския кореспондент Павел Зарубин, и записано на 21 юни. Пълното интервю на руския президент предстои да бъде излъчено по-късно през деня.