Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПоклон! Дупница почете 174 години от рождението на Христо Ботев

Поклон! Дупница почете 174 години от рождението на Христо Ботев

Дария Михалчева и Мария Манчева рецитираха стихове, кметът Методи Чимев поднесе цветя

Тържеството в Дупница по случай годишнината от рождението на Христо Ботев събра ученици, учители, граждани, общественици и представители на местната власт пред паметника на революционера в града.
Всички те с интерес изгледаха музикално-поетичния рецитал, подготвен от дупнишки деца за 174 години от рождението на Ботев.
Дария Михалчева от Народно читалище „Светлина 1927“ от село Бистрица изпълни стихотворението „Цветя за Ботев“ от Радой Киров.
Стихотворението „Потомци Ботеви“ бе изрецитирано от Мария Манчева от Народно читалище „Пробуда 1926“ – село Джерман.
Вокална група „Звънче“ при Основно училище „Евлоги Георгиев“, с ръководител госпожа Силва Крумова, ще изпълнят песните „Хубава си, моя горо“ и „България“.
Георги и Петър Захаринови от Народно читалище „Пробуда 1939“ – село Яхиново изпълниха стихотворенията на Христо Ботев „Моята молитва“ и „Патриот“. Те впечатлиха с голямото въодушевление, с което изрецитираха произведенията на един от най-великите българи.
След рецитала венци и цветя пред паметника на Христо Ботев поднесоха кметът на община Дупница инж. Методи Чимев, неговият заместник Крум Милев, председателят и заместник-председателят на местния парламент Костадин Костадинов и Йонко Гергов.

Своята почит отдадоха още от Исторически музей-Дупница, една от най-големите гимназии в града, носещи името на революционера, както и десетки дупничани.

Димитър ИКОНОМОВ

 

RELATED ARTICLES

Most Popular