Полезна придобивка! Откриха сензорна зала за хора с увреждания в Дупница

Директорът на Дневния център Нина Александрова: Ще отворим и солна стая

Юлияна КОЛЧАКОВА

Сензорна зала бе открита в Дневния център за пълнолетни лица с увреждания в Дупница. За официалното откриване в центъра (намиращ се на последния етаж в старата поликлиника) дойдоха кметът Методи Чимев, персонал, потребители, директорът на Дирекция „Социално подпомагане” Таня Кирилова и отец Петър Очков. Свещеникът отслужи водосвет, освети икона на света Богородица – подарък за центъра, и поръси със светена вода за здраве ползващите услугите, персонала на социалната институция и всички присъстващи.

„За всички нас този ден е изключително важен. За нас е чест да покажем пред обществото, че споделяме еднакви цели, идеи и сме изправени пред едно и също предизвикателство, а именно да окажем подкрепа на тези, които имат нужда от нея в това време на трудности и изпитания. Щастлива съм, че съм част от една общност, която е динамична и има възможност да се развива с устойчивата подкрепа на община Дупница. Сeнзopнaтa тepaпия e хoлaндcки пaтeнт и ce изпoлзвa пpeдимнo пpи лица c yвpeждaния. Работата в мултисензорната стая съчетава по иновативен начин идеите на психоанализата, релационната психомоторика и мултисензорния принцип. Скъпото оборудване на сензорната зала дава великолепен шанс за корекция и развитие качествата на различните възприятия: зрителни, слухови, тактилни, обонятелни, чрез редуване на стимулите или възможността за комплексно въздействие върху всички сетива. Всичко това под ръководството на високо квалифицирани специалисти. В сензорните стаи лицата се учат да възприемат стимулите от средата, за да се интегрират по-пълноценно в обществото”, посочи директорът на центъра Нина Александрова. Придобивката струва 23 000 лева, дадени за обзавеждането на залата. Други 31 000 лева са похарчени за ремонт на останалите помещения. Средствата са осигурени от преходния остатък на центъра и с помощ от общината. Нина Александрова отбеляза още, че следващото им намерение е да обособят солна стая. „Искаме потребителите тук да се чувстват като у дома си, а дори и по-добре”, допълни директорката. Стана ясно още, че сензорната зала ще може да се ползва и от външни лица над 18 години, притежаващи експертно решение на ТЕЛК за намалена работоспособност/вид и степен на увреждане.

„Щастлив съм, че по време на втория ми мандат успяхме да открием като държавно делегирана единствената засега услуга за лица, които да отговарят на индивидуалните потребности на хората, като се гарантира тяхното качество и ефективност. Социалните услуги са от изключителна важност за преодоляване и превенция на социалното изключване. Социалната сфера няма отстъпление от постигнатото до момента в община Дупница и има постоянен стремеж да се осигури пълноценно участие в общността и реализирането на права и подобряване на качеството на живот. Тези хора го заслужават”, каза кметът Чимев. Той подари на потребителите пясъчна табла, която е средство за релаксация и развиване на концентрацията и креативността, лаптоп и емоционални топки.

Ползите от залата посочи психологът на центъра. „В зависимост от потребностите на потребителите и тяхното моментно състояние специалистите преценяваме кое ще е най-подходящо за тяхната релаксация, за успокоението им. Най-вече работим за тяхното емоционално сътояние – да са по-спокойни”, каза Светлана Тезгетарска.
Събитието се превърна в празник за ползващите услугите на центъра. Няколко от тях – Мария, Рени и Методи, поздравиха гостите, като четоха стихотворения.
Центърът функционира от 2019 г. Ежедневно е посещаван от повече от 20 потребители над 18-годишна възраст. Персоналът е от 8 души – социален работник, психолог, арт терапевт, рехабилитатор, медицинска сестра, двама санитари и директорката.