Връчиха стипендии на 9 даровити деца от Дупница

Exif_JPEG_420

Всеки труд се възнаграждава рано или късно, каза кметът М. Чимев

Юлияна КОЛЧАКОВА

Таланти, класирани от комисия във втората кампания за подпомагане на даровити деца, получиха стипендиите си в Дупница. Стипендиите на малките математици, художници, спортисти – 9 момчета и момичета, връчи кметът на общината Методи Чимев. „Когато дойдат такива даровити деца като вас, които сте бъдещето на нашата държава и град, за мен като кмет на града е истинско удоволствие. За поредна година се опитваме да стимулираме, да поощрим тези наши умни и красиви деца. Дълбок поклон кам вас, деца! Бъдете това, което сте! Родители, браво, такива дечица, дай Боже, всекиму! Всеки родител би се радвал, когато детенцето му получи някакъв резултат!”, подчерта Методи Чимев. В допълнение каза: „Ние оценяваме това, което правите, какви усилия полагате и колко труд и време отнема. Затова са тези финансови стимули за вас. Те са пример, че всеки труд се възнаграждава рано или късно. Продължавайте в същия дух, бъдете пример за вашите съученици и приятелчета, а родителите – бъдете горди с децата си и ги насърчавайте още повече”.

 

Meceчнa cтипeндия в ĸaтeгopия „Hayĸa и тexниĸa“ получиха Дaниeл Paйĸoв Kитoв и Aндpeй Aлeĸcaндpoв Лyмбeв. B ĸaтeгopия „Изĸycтвo и ĸyлтypa“: Paя Paдocлaвoвa Meтoдиeвa и Kaтpин Димитpoвa Mлaдeнoвa, a в ĸaтeгopия „Cпopт“: Mapия Cтeфaнoвa Йoвичинa и Cтaниcлaвa Koнcтaнтинoвa Kocтaдинoвa.
Финaнcoвo cтимyлиpaнe в ĸaтeгopия „Hayĸa и тexниĸa“ имат Eвa Цвeтĸoвa Kocтaдинoвa, в ĸaтeгopия „Изĸycтвo и ĸyлтypa“ – Юлия Beceлинoвa Byĸoвa и в ĸaтeгopия „Cпopт“ – Cимeoн Ивoв Cтoичĸoв.

 

 

 

Cлeдвaщaтa ĸaмпaния пo нaбиpaнe нa зaявлeниe е пpeз мeceц нoeмвpи, a в нaчaлoтo нa мeceц дeĸeмвpи щe бъдaт oпpeдeлeни cтипeндиaнтитe нa общинa Дyпницa, съобщиха от администрацията.

 

За своите постижения ни казаха 14-годишният Aндpeй Лyмбeв, който учи в ПГ „Христо Ботев”, и Даниел Китов (на 10 г.) – възпитаник на СЕУ „Св. Паисий Хилендарски”.
„Интересите и постиженията ми са в областта на философията, историята и литературата. Участвах в националния кръг на олимпиадата по философия, където се класирах на четвърто място. Имам участия в различни конкурси по български език и литература, както и на конференция по философия във Варна, там получих грамота за участие. Участвах и в историко-философски конкурс за есе на тема „Моята конституция” и по-точно „Конституцията прави обществото и обществото прави Конституцията”, там имам 13-о място от 83. За втори път получавам стипендия. Миналата година стипендията беше над 300 лева, отново за различни постижения в различни области – физика, химия. Със сумата си купих учебници, книги”, обясни Aндpeй Лyмбeв.

„Миналата учебна година ходих на няколко състезания по математика. На ”Математика без граници” имах сребърен и бронзов медал, на великденското математическо състезание бях на първо място, на европейско кенгуру се класирах на пето място в областта. Миналата учебна година ходих и на олимпиада по математика, стигнах до областния кръг. Сега пак ще участвам в ”Математика без граници”, което ще е скоро, общинският кръг е на 15 октомври”, посочи Даниел Китов. Петокласникът заяви, че обича да смята и математиката му се отдава още от детската градина. Категоричен е, че иска да стане математик.