Wednesday, May 1, 2024
HomeРегионПерникПоликарп в Църногорския манастир: Бог дарява на всеки това, което му е...

Поликарп в Църногорския манастир: Бог дарява на всеки това, което му е нужно

Архиерейска св. литургия бе отслужена в Църногорския манастир „Св. св. Козма и Дамян“. Води я Белоградчишки епископ Поликарп, викарий на Софийския митрополит. Заедно с него съслужиха архимандрит Никанор, игумен на светата обител, архимандрит Боян и йеромонах Спиридон от братството, протойерей Костадин Тренев, йеродякон Вартоломей и йеродякон Захари. Гости на празника бяха певците от съседна Сърбия, огласили богослужбата, монаси от околията и множество поклонници, които съвместно отправиха молитва към Бога. На службата бе осветено и благоукрасено коливо, за здраве и благословение на присъстващите.

В тържествено слово епископ Поликарп поздрави присъстващите. Посланието на владиката бе: „Онзи, който е Христов, е необходимо да дава, без да очаква да му бъде върнато каквото и да е било, за да можем да бъдем носители на Неговото слово и живот в сърцата и в делата си, да бъдем изрядни и истински… Бог знае на всеки какво и колко му е потребно и когато оставим себе си в ръцете на Бога, Той на всеки дарява това, което му е нужно за спасение и вечен живот.“

Благодарност до патриарх Неофит отправи игуменът отец Никанор чрез неговия викарий, изразявайки радостта на всички присъстващи от съвместната архиерейска богослужба. След духовната храна домакините нагостиха всички поклонници с богата благословена трапеза по повод манастирския празник.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular