Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаПочина Георги Смочевски - един от учредителите на ПСС-Дупница

Почина Георги Смочевски – един от учредителите на ПСС-Дупница

Почина дългогодишният планински спасител от Дупница Георги Смочевски. Бившият учител и участник в много спасителни акции се пресели в небесния отряд на спасителите на 87- годишна възраст. Смока, както го наричат дупничани, е един от 40-те основатели на Планинската спасителна служба в Дупница, учредили отряда на 19 февруари 1955 г.

„Вярвам, че просто е нарамил ските и е прехвърлил билото… И сега е добре. Сигурно ще се спусне с чичо Васко Сапунджиев, после ще изпие чай с бай Насо на х. „Иван Вазов“  и ще помогне на баба Фидана в х. „Ловна“…

Имаше огромно сърце, но снощи то спря да бие“, написа в социалните мрежи дъщерята на Смочевски Александра Маркова.

„Георги Смочевски е бил в ПСС –Дупница, над 60 години. По професия е учител. Преподавал е в училището в с. Овчарци, община Сапарева баня, както и в Софийско. Освен запален планинар и спасител е бил и алпинист. Един от последните, останали живи създатели на дупнишкия отряд на ПСС. Милееше за планината. Допреди няколко години, докато още имаше сили, идваше в туристическото дружество, интересуваше се от проблемите“, каза председателят на ТД „Рилски езера“ в града Димитър Атанасов.

Много са тежките моменти в близо 70-годишна история на службата.  Един от тях е на 18 декември 1954 г. в района на хижа „Рибни езера“, където се обучават планински водачи. Лавина обаче затрупва 42 от тях, като трима загиват. В спасителната акция участват и доброволци от Дупница, сред които е и Смочевски. Два месеца по-късно председателят на Околийския комитет на БЧК в Дупница /тогава Ст. Димитров / д-р Васил Пачаръзов кани участниците в спасителната акция и се решава да бъде сформирано спасително спасително ядро, част от коетоотново е Георги Смочевски. Малко след учредяването на отряда – на 7 и 8 април 1955 г., е и първата спасителна акция. При нея са спасени в района на х. „Иван Вазов“ са спасени 11 туристи. Така започва спасителната мисия на отряда, наричан днес Дупнишките ангели от планината, в чиято история остава Смочевски.

Георги Смочевски беше сред читателите и приятелите на в. „Вяра“. Идвал е неведнъж в редакцията. Разказваше истории от миналото на града (например бомбардировките над Дупница от времето на Втората световна война), които е преживял като дете и бяха оставили трайна следа в паметта му, а ние публикувахме.

Опелото ще се отслужи на 17 януари (сряда) от 13 часа в черквата на гробищния парк в Дупница.

Поклон! Съболезнования на близките!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular