Десетки на протест в гоцеделчевско село Вълкосел след тормоз от полицай и заплахи за побой

Подалият сигнала мъж Кадър: bTV

Десетки жители на гоцеделчевското село Вълкосел се събраха на протест заради системен тормоз и произвол от страна на полицай. Местните твърдят, че поведението на униформения е на етническа основа, предаде бТВ.

Последният случай е от нощта на 14 януари, когато полицаят заплашва с побой и чупене на носа на събрали се момчета. Заплашваните младежи седели на пейка, когато към тях се приближил полицаят и започнал да ги заплашва.

Един от тях прави видео, на което се чува как униформеният казва, че ще го качи в патрулката и ще му счупи носа. Жителите на селото искат ред, но не и чрез заплахи. По думите им вечер полицаите обикалят с изгасени фарове.

“Има и други, които са пострадали от въпросния служител на реда, но и те се опасяват да говорят и да подават сигнал. Ние просто искаме това да спре. Смятаме, че е на расова основа се случва всичко, той мрази помаците”, каза подалият сигнала мъж.

Младеж, пострадал от полицейския произвол, разказа, че е ударен от същия служител на МВР, след като е качен в патрулката. Заплашен е, че ще “има проблеми и глоби”.

Сега момчето живее и работи в Испания.

“Прибирах се от работа. Бях почти пред нас със съсед. Спря патрулка. Единия го познавах, другият излезе и започна да вика. Леко с главата ме удари. “Защо не спираш? Къде отиваш? На какъв се правиш?”. Опитах да му обясня. Не ме разбра или не искаше. Последва заплаха – ако не вляза в патрулката, ще ми сложи белезници и ще ме бие някъде извън селото”, разказва Били Билюков.

След като е качен в патрулката, полицаят го удря по врата. “Леко беше, но посегна”, казва още потърпевшият.

Билюков допълва, че е обиждан и заплашван. Униформеният казал, че ако срещне колата на младежа в Гоце Делчев “ще има проблеми, глоби”. “Може да бъде счупена. Примерно утре нашите ще отидат с тази кола в Гоце Делчев, да ги спрат, да ги плашат. Малко е стресиращо”, заяви той.

Според него полицаят се държи с местните като с животни. И Билюков мисли, че тормозът е на етническа основа.

Били Билюков Кадър: bTV

Междувременно от Министерството на вътрешните работи съобщиха, че по разпореждане на главния секретар Живко Коцев започва незабавна проверка.

“Целта на проверката е да се установи истинността на изнесените твърдения за системен тормоз от страна на полицейски служител срещу жители на село Вълкосел. Ще бъдат проведени разговори с кмета и с местното население”, допълниха оттам.

В областната дирекция на МВР вече е започнала отделна дисциплинарна проверка. “Ръководството на МВР няма да толерира подобно поведение и действия от страна на полицейски служители”, пишат още от министерството.