По-големите таекуондисти от Дупница започнаха тренировки на открито, малките се подготвят онлайн от вкъщи

  • Главният треньор на СК „Гладиатор“ Христо Михалчев: Отначало имах резерви към онлайн тренировките, но децата изпълняват всичко стриктно

  • „Дупница Оупън“, който трябваше да се проведе на 28 март, беше отложен за септември

Пандемията от коронавирус наложи на спортистите по целия свят да спрат своите състезания и тренировки за около два месеца. Това обаче не отказва много от клубовете да продължат своите занимания под различна форма, най-често при домашния условия. Вече повече от три седмици по-малките състезатели на дупнишкия СК „Гладиатор“ се подготвят онлайн под вещото ръководство на треньорите Христо Михалчев и Венцислав Михалчев.
„Много родители ми се обадиха, че два месеца децата не са тренирали и по този начин са качили килограми, тъй като им липсват движението и тренировките. Така започнахме онлайн тренировки чрез платформата zoom. Отначало имах резерви към този вид подготовка, но нещата се получават и съм доволен. Повечето ни тренировки са кондиционни. Казваме им в колко часа да влязат в платформата и всички деца са точни. Монтират си телефоните по такъв начин, така че да ги виждам и чувам. Изпълняват всичко, което им задам като вид тренировка и се получава добре“, коментира пред „Вяра“ главният треньор в СК „Гладиатор“ Христо Михалчев.
Той сподели и как се е чувствал в началото на извънредното положение един опитен наставник като него:
„Човек, който е свикнал цял живот да тренира, не се чувства добре в такава ситуация. Като тялото ти е свикнал да изразходва определено количество енергия на ден, то е свикнало и да хапваш, за да си набавиш необходимото количество калории. И в един момент започваш да трупаш килограми. Имаме състезатели, които са качили 5 килограма, при това те не са един и двама. Представете си едно момиче, което е 45 килограма и вече е станало 50, това са 10% от теглото й. Но с течение на времето и повече тренировки на открито, ще успеем да върнем формата на състезателите“.
Дупничанинът разкри, че все още няма яснота кога ще бъдат подновени състезанията и различните турнири.
„Имахме важни състезания, които бяха отложени. Преди есента няма да има състезания. Имаше турнир, който трябваше да се проведе в Дупница на 28 март и го отложиха за септември. Имам уверение на състезатели и родители, че ще дойдат на „Дупница Оупън“, ако на национално ниво вече са разрешили да има състезания. При организацията на подобна надпревара е много важно да си направиш добре сметката, защото иначе потъваш финансово. А целта ни е да направим турнира печеливш, а не само да влагаме пари“.
За щастие на наставниците и по-големите състезатели, тренировките на открито за тях вече започнаха. По-малките таекуондисти обаче ще трябва да изкачат още, докато започнат да се подготвят сред природата.
„В понеделник, когато разрешиха спорт на открито, по-големите състезатели започнаха тренировки на открито. Избрали сме място, където няма хора. Малко е по-далечко, но родителите ги докарват. Спазваме всички предписания, които са дадени. Състезателите спазват дистанция и не се събират на големи групи. Силно се надявам, че лека-полека ще започнем да работим и с по-малките, но засега техните тренировки остават онлайн. Когато разрешат да влизаме в залите, ще видим как ще процедираме. Знаете, че нашите зали се намират в ясли и детски градини и нещата се усложняват. Но пък, от друга страна, те няма да работят през лятото, което пък може да улесни тренировъчния ни процес“, завърши Христо Михалчев.

Димитър ИКОНОМОВ