Saturday, May 4, 2024
HomeБизнесПреди сесията на ОбС! Търговците от центъра на Дупница още чакат отговор...

Преди сесията на ОбС! Търговците от центъра на Дупница още чакат отговор на предложенията си за преместваемите обекти

Собствениците на кафенета скочиха срещу предложението за двойно увеличение таксата за тротоарно право

Собствениците на павилиони в центъра на Дупница още чакат отговор за внесените от тях предложения за запазване на обектите им. „Все още никой не се е свързал с нас. Не знаем дали предложенията ни са одобрени, или тепърва ще се обсъждат. Може би това ще стане на сесията на Общинския съвет в края на месеца. Надявахме се на някакъв отговор, но все още няма такъв“, коментира Виолина Стефанова, която има павилион за пуканки, царевица и сладолед на площада от 2005 г. насам.
Преди двайсетина дни търговците се срещнаха с кмета инж. Методи Чимев, който поиска от тях да се обединят около няколко идеи. Те са направили предложения, които още в началото на октомври са били входирани по надлежния ред в деловодството на община Дупница. Към тях е приложена и подписката на дупничани в тяхна подкрепа. За около два дни своя подпис са сложили 566 души, които застават зад исканията на търговците на преместваеми обекти.
Собствениците предлагат промяна на наредбата така, че в централната градска част павилионите им да останат.
Тя ще бъде разгледана на заседание на Общинския съвет в края на месеца. Срокът за подаване на предложения изтече миналата седмица.
Както вече „Вяра“ писа, предстоящата наредба предвижда още обособяването на отделни зони в града. За тях ще има схеми, които ще определят границите на въпросните зони, както и типа и местонахождението на самите обекти – павилиони, маси и др. В централната градска част се изключва поставянето на павилиони, като може да има само временни сергии, маси и будки за вестници. Обектите там трябва да бъдат до 12 кв. м. Обектите в първа зона трябва да са до 24 кв. м, а в трета и четвърта – до 40 кв. м.
Целта на предложението, внесено в Общинския съвет, е центърът да придобие по-красив вид. Проектът е бил обсъждан на заседание на икономическата и комисията по ТСУ към местния парламент, които единодушно са го подкрепили.
Собствениците на кафенета в централната градска част също не са съгласни с частта в наредбата, според която се предвижда двойно увеличение на таксата за тротоарно право. „Не знам дали да се смея, или да плача. Според тази наредба предстои двойно увеличение на тротоарното право. Всички ние се чудим как да се спасим и да оцелеем. С ток ли да се борим, със зелени сертификати ли, с данъци ли. И в това време на някой му хрумва, че вместо да ни помогнат по някакъв начин, те вдигат тротоарното право двойно. От 15 дни не е спряло да вали. Не сме работили две седмици на открито. Ние го ползваме този тротоар само когато времето е хубаво. Никой не може да го калкулира колко време ще се използва пространството отвън. На жега, на студ, на дъжд хората не стоят на открито. Плащаме огромни такси и данъци. И представа си нямате колко са големи. Осигурявам всичките си служители на 8-часов работен ден и получават 1000 лева заплата, при това неквалифициран персонал. Вместо да инвестирам в подобряване на услугата и ново обзавеждане за клиентите, аз трябва да плащам двойна такса за тротоарно право. Никой не ни потърси, за да се съберем и да обсъдим тази наредба. Трябваше да се чуят нашите предложения и нашите виждания. Така ли държавата помага на бизнеса, от страната на силата? Това е абсолютно безумно. С интерес следя как ще гласуват общинските съветници”, каза пред „Вяра“ Славчо Павлов, който има две заведения в центъра на Дупница.

Димитър ИКОНОМОВ

RELATED ARTICLES

Most Popular