Friday, May 3, 2024
HomeРегионКюстендилПредседателят на Административен съд - Кюстендил отчете увеличение на делата през 2019...

Председателят на Административен съд – Кюстендил отчете увеличение на делата през 2019 г.

От 1018 дела – 624 са административните, 394 касационните, каза съдия Иван Демиревски

 

В Административен съд – Кюстендил се проведе годишно отчетно събрание, на което бе представен Доклад за дейността на съда за 2019 г. На събитието присъстваха магистрати от Върховния административен съд –Марио Димитров – председател на 3-то отделение на ВАС, Бисерка Цонева – председател на 8-о отделение на ВАС, Любомир Гайдов – председател на 6-о отделение на ВАС и др.

Председателят на Административен съд – Кюстендил съдия Иван Демиревски отчете в Доклада за дейността на съда през 2019 г., че се налага изводът за увеличаване както на общия брой образувани дела, така и на общия брой разгледани дела спрямо предходните години.

През 2019 г. в Административен съд – Кюстендил са образувани общо 1018 дела, от които административните дела са 624 броя, а касационните дела са 394 броя. Общият брой на разгледаните първоинстанционни и касационни производства е 1260, като 1058 бр. дела, или 84%, са приключили със съдебен акт.

През отчетения период е налице увеличение броя на първоинстанционните дела, най-вече при исковите производства. Запазва се тенденцията за увеличаване броя на делата по жалби срещу подзаконови нормативни актове. Във връзка с направените изменения в АПК се наблюдава и двойно нарастване на образуваните дела по ДОПК. Отчита се увеличаване броя на административните дела, образувани по Изборния кодекс във връзка с проведените през 2019 г. местни избори.

Действителната натовареност на всеки от съдиите е по 21,36 дела средно месечно спрямо делата за разглеждане и по 17,93 дела средно месечно спрямо свършените дела, което нарежда Административен съд – Кюстендил сред първите по натовареност административни съдилища в страната.

Гостите чуха отчета на председателя на АС-Кюстендил.

Като отличен атестат за високото качество на постановените съдебни актове от съдиите е големият брой необжалвани съдебни актове през периода. Общите изводи, които се основават на изложените данни относно резултатите от касационното обжалване, са за много добро качество на съдебните актове. Председателят на 3-то отделение на ВАС Марио Димитров поздрави съдиите и съдебните служители за постигнатите резултати, отбелязвайки, че административното правораздаване се е утвърдило през годините като водещо по бързина, качество и срочност.

В заключение председателят на Административен съд – Кюстендил подчерта, че съдът се е утвърдил като авторитетен орган на съдебната власт, а осъществявайки правораздавателната си функция пред целия вече 13-годишен период на дейност се явява и значим фактор за осигуряване на правовия ред и законността в работата на администрацията, както и за защита на гражданските права.

 

RELATED ARTICLES

Most Popular