Thursday, May 2, 2024
HomeРегионДупницаПредседателят на ОбС-Дупница: Причината за консолидацията на Дупница с „Кюстендилска вода“ е...

Председателят на ОбС-Дупница: Причината за консолидацията на Дупница с „Кюстендилска вода“ е Първан Дангов

Кметът всячески бламира местния парламент и ние сме длъжни да го озаптим, заяви Костадин Костадинов

 

„Основната причина да се пристъпи към консолидацията на община Дупница с „Кюстендилска вода“, което отлагахме много години, се казва Първан Ангелов Дангов. Защото кметът Дангов промени своята позиция, която имаше преди изборите, и той вече е за „Кюстендилска вода“. С аргумента, че такава е държавната политика. Да, такава е държавната политика. И ние много пъти говорихме, че тази държавна политика следва да бъде променена. А тя може да бъде променена от Народното събрание, което одобрява водната стратегия. С новата водна стратегия, която започнаха да пишат, не знам докъде са стигнали нещата. Считам, че не са стигнали много далеч. Казвам всичко това, защото в общественото пространство продължават да циркулират всевъзможни слухове, обвинения, интриги, в много случаи с политическа цел. Използвам случая да попитам г-н кмета: какво ще се случи сега след консолидацията? Ще получат ли гражданите по-добра услуга, ще получим ли сериозно финансиране, ще бъдат ли ремонтирани водопроводите, каналите, станциите на водоснабдителната система на Дупница?“

 

Това заяви председателят на Общинския съвет (ОбС) Костадин Костадинов на пресконференция, свързана с извънредното заседание на местния парламент. Както е известно, на сесията се очаква да бъде взето решение за провеждане на конкурс за отдаване под наем на сградите, ползвани от „В и К – Дупница“ на новия оператор „Кюстендилска вода“, който от 1 май започва да оперира в Дупнишка община.

Председателят отново обърна внимание на факта, че изискването за консолидация във водния сектор по области не е европейско, а на българската държава. Костадинов упрекна градоначалника за това, че е казал, че ще работи за европейско финансиране във В и К сектора.

„На предната пресконференция кметът излъга, че ще работи за европейско финансиране. С ясното съзнание, че европейско финансиране няма. Той го знае. Заедно с него през м. ноември се срещнахме с шефката на Оперативна програма „Околна среда“ и тя ясно каза, че в периода до 2027 г. за Кюстендилска област европейско финансиране няма да има. Защо тогава на последната пресконференция кметът си позволи да манипулира гражданите чрез вас, медиите, че ще работи за европейско финансиране?

Проектите, които той спомена на последната пресконференция, и които бяха заложени в бюджета, кой точно проблем ще решат? Да ще решат може би проблема на Самораново? Вече казвам може би, защото сега пък, виждайки избраната фирма за изпълнител на проектирането, съм най-меко казано скептичен. Знаете, че аз идвам от строителния сектор. Не искам да се правя на Дангов и да манипулирам, но съм силно скептичен, защото съм работил много години в тази посока. Знам какво се налага, как се налага, как се прави проект, дано да не съм прав. И все пак – добре, ще се реши въпросът на Самораново. Да приемем, че се проектира и Яхиново, кога ще се проектира, не знаем. Да се реши и Яхиново, както беше заложено в бюджета. А Дупница? Кой проблем на Дупница ще се реши? И какво ще се случи като дойде „Кюстендилска вода“?

Същите работници ще работят. Със същите заплати. Със същата техника, която скоро ние ще отдадем под наем на „Кюстендилска вода“? Самата „Кюстендилска вода“ е със задължения над 4, млн. лв. И отново лъжата на Дангов, че задълженията на „В и К – Дупница“ са 3 млн. лв. Задълженията са 2 млн. лв., което е ужасяващо много за предприятие като нашето, но защо трябва да лъжем? Защо трябва да нагнетяваме излишни страхове? Какво направихме – от дружество с 2 млн. отидохме в дружество със задължения за 2022 г. от над 4, 2 млн.“, заяви Костадинов.

Председателят коментира и гласуването на кмета за встъпването на  „Кюстендилска вода“ на територията на общината, въпреки решението на ОбС вотът на Първан Дангов да бъде отрицателен. Костадинов отбеляза, че градоначалникът за пореден път не се съобразява с решение на съветниците. Имайки предвид, че кметът не изпълни решението за продължаване на сондажа за минерална вода в село Бистрица.

„Юристи, с които се консултирах, считат, че гласуването на кмета в Кюстендил е превишаване на права и злоупотреба с власт. Но е трудно доказуемо дали от това са произлезли вреди. Кметът всячески бламира ОбС и ние сме длъжни да го озаптим“, каза шефът на местния парламент. Според него вече не би следвало кметът да бъде определян като представител на общината както пред А В и К –Кюстендил, така и пред други институции, тъй като не се съобразява с мандата за гласуване, даден му от съвета.

„Защо има ОбС, защо ОбС гласува? Случващото се е чудовищно. Никой друг кмет досега не си е позволявал такова поведение. Ако Дангов имаше друго предложение за начина на гласуване, трябваше да убеди ОбС да му дадем друг мандат“, заяви Костадинов.

„Закъсняло и ненужно“, така председателят на дупнишкия парламент определи събирането на подписи от ПП „Възраждане“ с цел провеждане на референдум за запазване на „В и К – Дупница“ и излизане на общината от В и К асоциацията. Костадинов бе категоричен, че ако се съберат необходимите подписи, референдумът трябва да се проведе. Според него обаче допитването няма да промени нищо, а само ще натовари хората с очаквания и те ще останат излъгани.

Както писахме, отдаването под наем на сградите на „Кюстендилска вода“ се налага, след като  на последното заседание съветът одобри рамковото споразумение между „Кюстендилска вода“ и „В и К – Дупница“. Сега се очаква да бъде утвърдена и началната наемна цена на базата –   3 674.40 лв. без  ДДС.

ОбС шефът коментира и случващото се, а и това, което предстои в общината заради Зелената сделка и затварянето на ТЕЦ „Бобов дол“, предвидено за 2025 г., заради стагнацията в бизнеса с автомобили втора употреба.  Обърна внимание, че това се отразява негативно на икономиката на града и местната управа трябва да реагира.

„В следващите години в могат да се случат или много добри неща за Дупница, или много лоши. Отрицателната перспектива е свързана най-вече с това какво ще се случи със  Зелената сделка и бъдещето на ТЕЦ „Бобов дол“. Като демократ не мога да не приветствам мероприятията, предприети по възобновяеми източници и т.н., но като политици и общински съветници следва да отчетем – минимум 3 млн. лв. месечно влизат в икономиката на  гр. Дупница вследствие на заплати и други дейности на ТЕЦ „Бобов дол“ и работещите там. Тези 3 млн. лв. отиват в магазините, в другите фирми. И ако се стигне до затваряне на ТЕЦ –а, тези 3 млн. ще изчезнат от Дупница. Това е съпоставимо със сигналите, които идват от бизнеса с автомобили. Там също има сериозна стагнация, говори се за влошаване на икономическите показатели на автотърговците. Всичко това обуславя парите, които влизат в икономиката на този град. Правило номер едно на всеки политик е – местен или държавен, да направим така, че в икономиката на  съответната общност да влизат колкото може повече средства. Прибавете към това и около 2, 5 млн. годишно, които ще изтекат към „Кюстендилска вода“ сега, с повишаването на цената на водата. Паричният поток, който стои в икономиката на Дупница, ще се смалява все повече и все повече. А това води до последствия – фалити на малки бизнеси и в сферата на услугите. Това е нещо, за което трябва да мислим“, обясни Костадинов. Според него община Кюстендил се готви да усвои по-голямата част от средствата, предвидени за областта по плана за развитие,

„Подготвя ли се община Дупница? И как се подготвя, ако през 2025 г., ТЕЦ-ът бъде затворен, както е разписано в плана за възстановяване“, попита шефът на ОбС. Неговите опасения са, че поради липса на алтернатива при закриването на централата много от работещите там дупничани ще напуснат града, а и страната, както се случи с миньорите при затварянето на мините в Бобов дол.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular