Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионДупницаПредставят нова книга за дупничанин, въдворяван в Белене

Представят нова книга за дупничанин, въдворяван в Белене

„Живот с отрязани криле” разказва за ада на Борис Марков в лагера

Книгата „Живот с отрязани криле” на Емилия Маркова ще бъде представена в Дупница в близките дни. Изданието е посветено на 95-годишнината от рождението на Борис Марков Янев от Дупница, който в периода 1949 -1951 г. е въдворен в лагера в Белене, без съд, по политически причини. Концлагеристът, който вече не е сред нас, е баща на авторката. Ето какво казва тя за „Живот с отрязани криле”: „Книгата е опит да се повдигне завесата на жестокото лице на Държавна сигурност и на преживения кошмарен ад от лагеристи, въдворени в трудово-възпитателното общежитие в с. Белене, Свищовско.

Exif_JPEG_420

Определени от новата отечествено-фронтовска власт като опасни за реда и сигурността в държавата и белязани като неблагонадеждни, книгата проследява тяхната борба в годините за честен и достоен живот, макар и с отрязани криле, да горят, но да не бъдат никога наведени или на колене. Книгата ни провокира да не пренебрегваме миналото, да имаме памет и да бъдем бдителни, да не допускаме безумията от лагерите и да браним живота като най-голяма човешка ценност”. „Живот с отрязани криле” е продължение на биографичната книга „Не спирай! Продължавай напред!”, издадена преди 5 години от Емилия Маркова.
Борис Марков Янев е родом от бобовдолското село Голем Върбовник. Работил е като механик в мините в Бобов дол. Живееше в Дупница. През 1949 г. е пратен в Белене заради убежденията си на анархист. В лагера се сблъсква с предизвикателството да устои на ужасите, а след това – с невижданите изпитания и несгоди на враг на народа, който успява да защити правото си на достоен живот.
Емилия Маркова е бивш председател на КНСБ за Дупнишки регион и експерт в централата на професионалния съюз. Живее в София.

Юлияна КОЛЧАКОВА

 

RELATED ARTICLES

Most Popular