Friday, May 10, 2024
HomeРегионСанданскиПрез есента решават дали е вменяема майката, погубила децата си в Сандански

През есента решават дали е вменяема майката, погубила децата си в Сандански

Окръжният съд в Блогаевград гледа делото да убийството на две малолетни деца в Сандански.
Обвиняема за престъплението е тяхната майка Кристина Дунчева. Убийството на двете деца – на 3 и на 5 години бе извършено на 19 ноември 2020 г. в къщата на баща им в Сандански.
През есента ще стане ясно дали майката е вменяема и ще може да отговаря за действията си пред Темида, стана ясно на заседанието на Окрънжия съд в Благоевград в понеделник.
На предходното заседание по делото на 6 юни 2022 г. съдът назначи да бъде изготвена разширена комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза от 5 вещи лица, с цел изясняване на здравословното състояние на подсъдимата и възможността й да участва в съдебното производство.

Дунчева бе настанена в психиатрията в Ловеч, за което настоя защитата ѝ, тъй като според адвокатите е лабилна и има нужда от медицинска помощ. От друга страна затворът в Сливен, където може да бъде преместена, не предлага такива условия.
Кристина заяви по-рано пред съда, че не разбира какво се случва, какво се обсъжда на заседанието и че „ѝ говорят гласове“. Споделила още, че пие три вида успокоителни.
На 7 януари Окръжната прокуратура – Благоевград предаде на съд 32-годишната Кристина Дунчева по обвинение за убийство на собствените си две малолетни деца. Според една от направените експертизи – Кристина е психически устойчива и може да понесе отговорност.
Според мотивите на прокуратурата Кристина “има изградена и съхранена психичната годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност”.
От заключението на вещите лица по изготвената по-рано комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние Дунчева не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго, освен личностно разстройство – емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата, съобщават от държаното обвинение.
Дунчева живееше на семейни начала с Георги Трайков в жилище в Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил синът – Васил, и две години по-късно – през 2017 г., дъщерята Ивон.
На 19.11.2020 г., докато била у дома с децата си, Дунчева извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях и се насочила към децата. Първо нанесла удар с него в шията на 5-годишния си син, а след това на 3-годишната си дъщеря. Въпреки виковете на децата, които плачели от болка и ужас, тя ги завела в детската стая и продължила да им нанася множество силни удари с ножа. Пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата.
Семейството на Дунчева и адвокатът ѝ твърдяха, че Кристина е насилвана в продължение на години от Георги и от баща му – психически, физически и сексуално.

RELATED ARTICLES

Most Popular