Thursday, May 2, 2024
HomeРегионПерникПриеха предварителния проект за ОУП на община Перник, проектантът арх. Светослав Спасов:...

Приеха предварителния проект за ОУП на община Перник, проектантът арх. Светослав Спасов: В южните склонове на Витоша се предвижда развитие на туризма

 

Предварителният проект за Общ устройствен план на град Перник бе приет на заседание на Общински експертен съвет. Той  обхваща землищата на Перник, Батановци и селата Драгичево, Дивотино, Студена, Рударци, Ярджиловци, Зидарци, Кладница, Мещица, Люлин, Кралев дол, Големо Бучино, Богданов дол, Расник, Витановци, Боснек, Селищен дол, Лесковец, Радуй, Вискяр, Чуйпетлово и Планиница. На срещата присъства кметът Вяра Церовска и зам.-кметът Владислав Караилиев, проектантът арх. Светослав Спасов, представители на институции, експлоатационните дружества и общинската администрация.   „Преобладаващата селищна структура на община Перник е компактната. Някои населени места притежават линеарна такава, обуславена от природо-географските условия и преминаващи през населените места реки и главни пътища, които са градообразуващи фактори. Освен това характерно за някои населени места на територията на общината, включително и на общинския център, е дисперсната структура – разпокъсана територия, разделена на квартали или махали и намиращи се на сериозно разстояние една от друга“, коментира при представянето проектантът арх. Светослав Спасов.

„Общият устройствен план е съобразен с даденостите на региона и представлява ключов документ за постигане на устойчиво развитие на общината. Екипът е запазил като цяло селищата в южните склонове на Витоша и предвижда там да се развива главно туризъм“, посочи арх. Спасов.

По думите на експертите предстои да се оформи окончателният вариант на Общия устройствен план по забележките, нанесени в протокола.

 

 

 

RELATED ARTICLES

Most Popular