Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионБанскоПриятели на ПСС -Дупница с мащабна кампания за набиране на средства

Приятели на ПСС -Дупница с мащабна кампания за набиране на средства

Зад инициативата стои Галина Василчева, която зове да помогнем на Ангелите в планината

Държавата отдавна нехае, трябват пари за планинските служби, казва жената, свързана с отрядите на Рила и Пирин

Юлияна КОЛЧАКОВА

Приятели на планинските спасители в Дупница набират средства, за да бъдат закупени дрон с термокамера, екипи, оборудване за Контролно-информационния пункт (КИП) при Седемте рилски езера, както и да бъдат осигурени обучения на състава, включително и на кучетата. Една от големите цели, които си поставят благодетелите, е осигуряването на медицински хеликоптер за нуждите на спасителните служби в страната.

Зад инициативата стои дупничанката Галина Василчева, която от години има офис на Службата по трудова медицина в Банско и е запозната с дейността както на местния отряд на ПСС, така и на дупнишките Ангели на планината. След успешна акция за събиране на дарения за закупуване на дрон с термокамера за отряда в Банско, Галина Василчева апелира за набиране на средства в помощ и на спасителите от Дупница. Призивът й е публикуван на страницата на Туристическо дружество „Рилски езера” във фейсбук, а поводът е 68-ият рожден ден на отряда на ПСС-Дупница.
„Инициативата за събиране на дарения за закупуване на дрон с термокамера за ПСС-отряд Банско, беше успешна. За ден и половина се събраха 10 500 лева от нужните 12 000 лева. Сега тя продължава и е насочена към нашия ПСС- отряд в Дупница. Нека помогнем кой с колкото може, за да облекчим работата на нашите приятели и не по-маловажно, да ускорим откриването и спасяването на пострадали”, призовава Василчева.

„Дупница може да направи нежна революция за Планинската спасителна служба. Лично познавам спасителите. Това са невероятни хора. Те са едни от нас, необикновени хора с огромни сърца! Те са Ангелите доброволци, които знаят колко опасна може да бъде планината за човешкия живот. Никой от тях не се чувства герой за това, което върши, скромни, добри и жертвоготовни. Планинските спасители са хора, които „чувстват“ планината и много добре разбират какво означава да бедстваш в нея. Те са решили, че каузата на живота им е да оказват помощ безвъзмездно. Не мога да ги опиша, защото те казват “ние сме обикновени хора“. Всеки един от тях си има професия, всеки един си има семейство, което мисли за него. Благодарни са на семействата си и всички близки, осъзнаващи риска, на който те са изложени, и въпреки това „успяват да ги търпят толкова време. Нека да спасим спасителите”, сподели Василчева – собственик на “ГАЛИМЕД” ООД – една от първите служби по трудова медицина и Пест контрол в България, с 24 г. опит в тази дейност.
Идеята се ражда, след като турист с дрон помага за откриването на загубил се човек в Пирин и на още един, открит случайно при търсене на първия.
„След акцията на отряда на Банско на Вихрен, при която случаен турист от Разлог с дрон помогна за откриването на двама души в планината, спасителите се обърнаха към мен, за да намерим начин и да осигурим финансиране за закупуване на дрон. Първоначално смятахме да основем фондация, но нямаше време за регистрация и се отказахме от това намерение. Държавата пък отдавна е абдикирала от задълженията си да съдейства на спасителите”, коментира Галина Василчева. Тя подчерта, че ПСС, която е част от Българския червен кръст (БЧК), получава по – малко от 1 000 000 лева годишна финансова издръжка. „Това са пари, определени от държавата за издръжката на ПСС. Тук са включени заплати, закупуване на екипировка и оборудване, поддръжка на материално – техническите бази и транспортно оборудване, обучение и квалификация на спасителите, ветеринарна грижа, храна и обучение на планинските спасителни кучета, и др.дейности – организация на обучителни семинари, и др. В момента в ПСС членуват 540 доброволни планински спасители, от които само 47 са щатни. Те участват активно на терена в акции до 55-годишна възраст, след което продължават да помагат по други начини. Планинският спасител преминава през стриктен процес на обучение, за да стане такъв, и трябва да опреснява знанията си с допълнителни курсове на всеки 3 години.
Всеки един от 32-ата отряда в страната организира работата си по различен начин, в зависимост от спецификите на планинския район. Но изпълнението на задълженията, даването на дежурства и участието в спасителни акции по всяко време на седмицата и денонощието е неизменна част от ангажимента, който планинският спасител поема, когато се включва в службата. В ПСС има и 22 кучета спасители, от които 10 участват в акции. Останалите са подрастващи и в процес на обучение. Службата е част от структурата на БЧК”, разказва Галина Василчева.

Тя има отговор и защо спасителите избират да бъдат такива.
“Защото им харесва да помагат на изпаднали в беда и знаят какво може да причини планината на хората, когато тя реши. В същото време страхотната мотивация е това да успееш да спасиш някого и да видиш благодарността в погледа му”, допълни Василчева.
Тя подчерта, че дупнишките спасители, както и колегите им, имат нужда от много неща и иска да им помогне. Амбицията й е да стигне и до ПСС в Боровец, Пампорово, Витоша, Стара планина и по-нататък – в цяла България. В тази връзка във вторник е проведена среща и с директора на ПСС Емил Нешев и представители на „BNI” – организация, занимаваща се с взаимопомощ в бизнеса. „Запознахме София и бизнес средите в столицата с нашата кауза. Те възприеха идеите ни за Банско, Дупница и страната. Вървим напред и имаме и нова цел – моторни шейни, по-добро оборудване и подобряване на санитарно-битовите условия в базите на спасителите. Срещата беше много ползотворна, като предстоят и други разговори още утре”, поясни Василчева.
Стана ясно още, че с помощ за планинските спасители в Дупница и Банско се ангажира и регионалната структура на Българска стопанска камара с председател Леонид Хаздай.

Банковата сметка, на която могат да се даряват средства за дупнишкия отряд е:
BG22UNCR76301077030226
BIC UNCRBGSF
Титуляр:
БЧК-ПСС към Уникредит Булбанк АД,
клон Калоян
Основание: За ПСС-Дупница!

 

RELATED ARTICLES

Most Popular