Friday, May 3, 2024
HomeРегионРазлогПроверяват инцидента с учителката, посегнала на ученичка в разложко село

Проверяват инцидента с учителката, посегнала на ученичка в разложко село

Проверки разпоредиха от община Разлог и Регионалното управление по образование – Благоевград по повод видеоклип в социалните мрежи, показващ физическа саморазправа на учител със седмокласничка в основното училище в село Горно Драглище.

Случаят е с едномесечна давност, но едва сега доби публичност чрез социалните мрежи. Във видеоклип, сниман от ученик от ОУ ”Неофит Рилски” в разложкото село Горно Драглище, се вижда ядосана учителка, която се кара на ученичка, замахва към нея и разпилява косата й. Многократно споделената публикация предизвика както възмущение и осъдителни коментари за поведението на учителката, така и пълна подкрепа за действията й. Разнищването на казуса показва много и различни трактовки. Един месец след случката майката на детето е ядосана и търсеща възмездие. Момичето твърди, че не е направило нищо, което да предизвика гнева на учителките, нито е провокирала преподавателката Райка Калоянова да й посегне.

Дежурната учителка в коридора има друга версия и разказва за необуздано поведение на учениците през междучасието с тряскане на врати, блъсканици между децата, крещене и други форми на вербална и физическа агресия.

Учителката по български език и литература Райка Калоянова обяснява случилото се като спонтанна реакция от нейна страна, която да стресне ученичката и да я смири, без да я наранява. Нещо повече – тя смята, че като е спряла агресията с по-твърд подход, е предотвратила наранявания с тежки последици за всички деца. Вратите в училище са с вградено стъкло и при силен удар то може да се разбие и застраши здравето на ученици и преподаватели. Калоянова не мисли, че има вина в случая, защото многократно, но безуспешно е предупреждавала децата да спрат, а момичето, както често ставало, отново било провокатор на безредиците в класа. Майката не отрича, че е била информирана за арогантното поведение на детето си.

Всички учители, в т.ч. и директорът на основното училище, знаят за проблемите с 12-годишното момиче. Знаят и за случая, който е станал преди месец. Директорът Бойко Пукнев се дистанцира от постъпката на подчинената му учителка, но е наясно с тази и много други проблемни ситуации с момичето, чувал е много оплаквания. Чувства се с вързани ръце за институционални действия, защото учениците от малцинствените групи трудно се задържат в училище и училищните власти са принудени да правят много компромиси.

Публичността на случая предизвика реакции на общинско и областно ниво. Отдел „Образование” в община Разлог и Регионалното управление по образование-Благоевград назначиха проверки и ще се произнесат по случая със седмокласничката.

RELATED ARTICLES

Most Popular