Saturday, May 11, 2024
HomeРегионБлагоевградПрокурори и съдебни служители от Югозапада на протест

Прокурори и съдебни служители от Югозапада на протест

Опитът за покушение над главния прокурор е посегателство срещу държавността

Прокурори, следователи и съдебни служители от Окръжни и Районни прокуратури в Югозапада се присъединиха към инициативата, подета от Асоциацията на прокурорите в България. Те организираха протести срещу опита за покушение над главния прокурор Иван Гешев.

„Остро осъждаме извършения опит за покушение спрямо български магистрат и го осъждаме като недопустим. Считаме, че това е посегателство не само срещу отделна личност, а институцията прокуратура на Република България и срещу държавността“, каза административният ръководител на Окръжната прокуратура в Кюстендил прокурор Камелия Стефанова.

„За нас е недопустимо в 21 век, в държава-член на ЕС, да ставаме свидетели на такива новини. Очакваме МВР в бърз порядък да предприеме необходимите действия, за да разкрие, както извършителите, така и поръчителите на това безпрецедентно и дръзко посегателство без аналог в нашата съвременна история“, посочи още Стефанова. Тя уточни, че всички прокурори, следователи и съдебни служители ще продължат да изпълняват служебните си задължения.

Окръжна прокуратура – Благоевград: Посегателството срещу главния прокурор е недопустимо в рамките на една правова държава

Считаме, че посегателството срещу главния прокурор е недопустимо по своя характер в рамките на една правова държава, каза пред журналисти говорителят на Окръжна прокуратура – Благоевград Ирина Аспарухова по време на протест пред Съдебната палата в града.
„Тук сме, за да осъдим този акт на посегателство и да изразим своята солидарност и чисто човешка съпричастност към главния прокурор, неговото семейство и всички, които при изпълнение на служебните си задължения, са били до него“, каза още Аспарухова и допълни, че вярват, че извършителите на това престъпление ще бъдат разкрити и осъдени с цялата строгост на закона.

Благоевград. Снимки – БНР

Районна прокуратура – Благоевград: Цялата система седи на мястото си и ще отстоява интересите на закона

Събрали сме се, за да изразим своето недоволство от опитите за разрушаване на държавата и държавността, посочи районният прокурор на Благоевград Борислав Ковачки. „Искаме да кажем на всички, които си мислят, че с премахването на един човек ще им се решат криминалните проблеми, че важна е системата. Цялата система седи на мястото си и ще отстоява интересите на закона такъв, какъвто е“, посочи Ковачки. На въпрос изпитват ли колегите му притеснения, той посочи, че не са усетили към момента такова и подчерта, че „някой престъпник, ако си мисли, че с премахване на един прокурор делото му ще бъде решено по друг начин, е в много сериозна заблуда”. По думите му системата ще продължи да функционира.
Своя протест изразиха прокурори и служители от окръжната и районна прокуратура в Благоевград, съдии от Районен съд – Благоевград, както и служители на Държавно горско стопанство в града и представители на общинската администрация.

Перник

Окръжна прокуратура Перник: Не се страхуваме и ще продължим да работим за правовия ред

Прокурори, служители и следователи излязоха на протест и пред Съдебната палата в Перник. “Тук сме, за да покажем нашата съпричастност и солидарност към колегата Гешев, който е прокурор като всички нас. Тук се касае за терористичен акт, който е насочен срещу държавността. Всички ние сме полагали клетва, че ще браним интересите на гражданите и законосъобразността. Такава е нашата професия. С днешния протест показваме на обществеността от региона, че не се страхуваме и ще продължим да работим така, както сме го правили досега – съблюдавайки правовия ред. Подобен случай не може да остане незабелязан и мълчаливо отминат”, каза окръжният прокурор на Перник Галина Антова.

RELATED ARTICLES

Most Popular