Sunday, May 12, 2024
HomeНовиниСвятПутин нареди да започне изтегляне на руските войски от Сирия

Путин нареди да започне изтегляне на руските войски от Сирия

 

Президентът на Русия Владимир Путин разпореди да се пристъпи към извеждане на руския военен контингент от Сирия. Това той обяви в понеделник сутринта по време на изненадващо посещение в руската военна база „Хмеймим” в Сирия, където пристигна на военен автомобил УАЗ.

Това е първа визита на Путин в страната от избухването на конфликта там. Веднага след като направи изявлението, той отлетя за Египет.

В базата Путин се срещна със сирийския президент Башар Асад в присъствието на министъра на отбраната на Русия Сергей Шойгу и командващия руските части в Сирия генерал-полковник Сергей Суровикин.

 

Разгромихме “Ислямска държава”

 

“Наредил съм на министъра на отбраната и началника на генералния щаб да започнат изтегляне на руските военни части от местата на постоянна дислокация”, заяви Владимир Путин пред военнослужещите в базата „Хмеймим”. Според него руските части заедно със сирийската армия са успели да разгромят “Ислямска държава” на територията на Сирия. “Заедно със сирийската армия разгромихме най-боеспособната групировка от международни терористи. В тази връзка взех решение: значителна част от руския военен контингент в Сирийската арабска република се връща у дома, в Русия”, каза той.

 

Завръщате се с победа

 

“Вие се завръщате с победа в своите родни огнища, при своите близки, родители, жени, деца, приятели. Родината ви очаква, приятели”, обърна се Путин към руските военнослужещи.

Той уточни, че е взето решение в Русия да се прибере не целият контингент, а значителна част от него. И авиобазата „Хмеймим”, и пунктът за материално-техничесдко снабдяване на руските военни в пристанище Тартус продължават да функционират, каза Путин.

На 6 декември руското министерство на отбраната заяви: “всички бандитски формирования на “Ислямска държава” (ИД) на сирийска територия са унищожени, а самата територия е освободена”. Същия ден Путин съобщи, че ще се кандидатира за нов президентски мандат.

 

Не за първи път се обявява изтегляне на руските войски от Сирия

 

През март 2016 г. Путин вече обяви изтеглянето на основната част от руския контингент от Сирия. След това обаче руските военновъздушни сили продължиха да нанасят удари, посочвайки за своя основна мишена терористите от “Ислямска държава”. Според западните сили истинската цел на Русия е да съхрани режима на Башар Асад, а руските бомбардировки често са насочени към негови противници от въоръжената опозиция, която няма нищо общо с “Ислямска държава”.

 

Колко са загиналите руски военни в Сирия

 

Русия започна военната операция в Сирия на 30 септември 2015 г. По данни на руското министерство на отбраната през това време там са загинали 39 руски военнослужещи, но според руски медии броят им е над 60, а дори и повече, като се има предвид, че в операциите участват бойци, които са наети от частна военна компания.

През юни 2017 г. “Частна военна компания Вагнер” и Дмитрий Уткин, а също така Евгений Пригожин и фирмите от неговата група “Конкорд” попаднаха под санкциите на САЩ, напомня Би Би Си.

RELATED ARTICLES

Most Popular