Вътрешнопартийна стрелба по Нинова: Участвала е в приватизацията, да си ходи

 

Красимир Янков обвини лидерката, че е изпълнявала политиката на ОДС 

 

Докато лидерът на БСП Корнелия Нинова громи ГЕРБ с призиви за разследване на целия период на прехода, вътрешнопартийната й опозиция обърна същите доводи срещу нея. “Дойде време политиците на прехода да отстъпят. Всички, участвали пряко или косвено в приватизацията, трябва да отстъпят, за да не бъдат в тежест на една ревизия на станалото през последните 28 години”, заяви Красимир Янков, член на Националния съвет на БСП и явен опонент на Нинова. От интервюто му в понеделник пред бТВ стана ясно, че той споделя атаките на ГЕРБ срещу председателката на БСП – участието й в раздържавяването на “Техноимпекс” през 1998 г.

Фактът, че Нинова била “основен приватизатор”, стана един от аргументите на ГЕРБ да поискат ревизия на конституцията, така че да няма давност за разследване на приватизационни сделки. В отговор Нинова настоя да се разнищи целият преход от 1989 г. досега – касова и масова приватизация, концесии, мутренски групировки и дори призова мутрите да излязат от политическото ръководство на държавата. ГЕРБ отвърнаха, че въпросът за мутрите във властта “не реферира” към премиера Бойко Борисов.

“Корнелия Нинова изпълнява политическата програма на дясно правителство с премиер Иван Костов”, подчерта вътрешнопартийният й противник Красимир Янков. Той припомни, че левицата е била против приватизацията на външнотърговските дружества, защото тя е отрязала достъпа на държавата до ред пазари и така икономиката е била срината.

Според социалиста не може да се твърди, че въпросите на ГЕРБ към Нинова за “Техноимпекс” са удар по партията: “Категорично отхвърлям аз и другите членове на БСП да носим отговорност за един период, в който политиката е дясна и не се изпълнява от членове на БСП. Партията не е грешила през този период.”

Бившият член на Изпълнителното бюро на БСП подчерта, че законови промени от времето на ОДС са дали възможност на хора без опит да влязат директно в управлението на ключови предприятия и да ги подготвят за “грабителска” приватизация. Той окачестви действията на Нинова от тогава като “политическа поръчка”: “Председателят на БСП в един стар период е изпълнявала политиката на наш опонент”.

“Приемете, че Корнелия Нинова в един период е изпълнявала дясната политика на Иван Костов и след това е еволюирала до член на БСП. Ляв е всеки млад човека, при нея има малко по-различен случай”, отбеляза Красимир Янков пред бТВ.

Според него и Бойко Борисов е политик на прехода. Като главен секретар на МВР през 2001 г. Борисов е можел да разследва престъпления свързани с приватизацията, а по това време бяха раздържавени и електродружествата, изтъкна Янков.

Янков коментира още, че в БСП е имало искания за вот на недоверие срещу правителството, но по неясни причини се е стигнало до забавяне и сега оправданието са преговорите с ДПС, макар левицата да има достатъчно депутати, за да внесе вота сама.