Thursday, May 9, 2024
HomeРегионДупницаПърван Дангов размаха етническата карта! Заподозря съветничката Шейхриар Златарска в насаждане на...

Първан Дангов размаха етническата карта! Заподозря съветничката Шейхриар Златарска в насаждане на неоосманизъм в Дупница

Кметът на Дупница Първан Дангов размаха етническата карта и е на път да разпали пореден конфликт. Този път директно с лидера на Движението за права и свободи Ахмед Доган.

Той заподозря общинската съветничка от ДПС Шейхриар Златарска в опит за проповядване на неоосманизъм в Дупница. По думите на градоначалника, след тържественото отбелязване на 3-ти март е получил телефонно обаждане от Златарска. В него съветничката изразила своето недоволство от произнесеното на площада слово.

Дангов останал с убеждението, че представителката на ДПС в местния парламент не била съгласна с думите му, че ако не е имало 3-март в Дупница е щяло да има минаре и джамия, както и да се говори на друг език, а не на български.

В брифинг пред местни медии, кметът на Дупница определи поднасянето на цветя и венци за националните празници от Златарска като лицемерие, предвид проповядването на идеи, според които България е все още турски вилает.

„Аз го казах в словото, само че тя ми се обади и каза, че това не било истина. Едва ли не в Батак е имало дискотека, а нямало клане. Имало е забавление. А Ахмед ага Барунталията е бил положителен герой. Ахмет ага Барунталията е този, който е организирал Баташкото клане. Въобще българската свобода било нещо имагинерно. Ние сме трябвали да бъдем турски вилает, според госпожа Златарска”, сподели Дангов, след което направи уточнението, че това са негови мисли и вътрешни убеждения.

„Това са мои мисли. Аз останах с такова убеждение.Тя ми се скара. Неоосманистите още възприемат България като турски вилает, провинция. Ако госпожа Златарска проповядва неоосманизъм, това не е мой проблем. Аз помня обаче, че госпожа Златарска имаше и други щения. Едва ли не музеят на изкуствата или Тюрмето, както му казвате – да бъде действаща джамия. Спомняте ли си го това?”, попита кметът на Дупница. Според него общинската съветничка от ДПС е сбъркала годината, в която живее. Дангов смята още, че поднасянето на венци и цветя на паметниците за национални празници от Златарска е израз на лицемерие от нейна страна.

„Тя поднася цветя и венци на 3-март и ми говори за неоосманистки идеи по телефона. Кога е искрена, когато споделя постове във фейсбук за 3 март или когато честити Коледа и Нова година? Аз съм раздвоен в нейното публично поведение” , коментира градоначалникът като заподозря съветничката, че проповядва идеи, които са сходни с тези на силите, които искат да върнат Турция назад.

„Не знам, не се бъркам във вътрешните организационни мероприятия на ДПС, но това за мен е нетипично поведение меко казано”, отсече Дангов.

Припомняме, че само преди седмица областното ръководство на ДПС и общинските съветници на партията в Дупница разпространиха протестна декларация, в която се обявиха срещу грубото вмешателство на Първан Дангов в работата на председателя на ОбС и дейността на местния парламент. Те изразиха и възмущението си от факта, че председателят на Общинския съвет в Дупница не бе включен в програмата по отбелязването на 3 март.

Приближени до местната структура коментират, че именно това е отприщило коментарите на градоначалника по адрес на общинските съветници от ДПС Шейхриар Златарска и Георги Рангелов, който пък бе наречен от градоначалника „политически лицемер”.

Те смятат, че разпаленият скандал тепърва ще се разраства, тъй като националното ръководство на ДПС едва ли ще остави без реакция размишленията на кмета за проповядване на неоосманизъм в Дупница. Още повече, че самият лидер Ахмед Доган от години не допуска твърдения, определящи ДПС като етническа партия.

RELATED ARTICLES

Most Popular