Wednesday, May 8, 2024
HomeРегионРадомирРадомир се поклони пред опълченците

Радомир се поклони пред опълченците

С изложба “Опълченците от Радомирско” и поднасяне на венци и цветя пред паметниците на Васил Левски, Никола Корчев, архимандрит Зиновий Поппетров и паметната плоча на опълченците от района е отбелязана 143-тата годишнина от освобождението на града.


При спазване на противоепидемичните мерки кметът на общината Пламен Алексиев, председателят на Общинския съвет Светослав Кирилов и граждани са отдали почит пред делото на героите. По време на войната в Българското опълчение са постъпили 25 мъже от Радомирско. Те се сражавали храбро в боевете при Шипка, Шейново и Стара Загора, трима от тях загинали геройски.
Радомир е освободен на 14 януари 1878 г., когато в града пристигнат три ескадрона на Четвърти улански Харковски полк. В началото на септември целият Радомирски окръг посрещнал войската, която донесла в града Самарското знаме, спасено от Никола Корчев.


След встъпването си на престола княз Александър Батенберг се задължавал по протокол да посети и Самарското знаме. Това се случило два пъти – на 20 юли 1879 г., когато в чест на княза била построена арката в началото на Радомир, и на 20 юли 1880 г., когато княз Батенберг скрепил счупената дръжка на Самарското знаме със сребърна скоба, подарена от жителите на град Самара. При второто си посещение князът закачил на знамето Орден за храброст – първа степен. На тържеството бил оповестен и указ, с който в списъка на Първа рота на Радомирската дружина да се зачисли за вечни времена името на подполковник Калитин. През 1881 г. Самарското знаме било прибрано на съхранение в княжевския дворец, а след 1946 г. – в Националния исторически музей.

RELATED ARTICLES

Most Popular